Pale cijene nekretnina u u Evropskoj uniji, možemo li očekivati pad cijena u BiH?

Foto: BUKA

Evropski statistički ured (Eurostat) objavio je podatke o cijenama nekretnina u četvrtom kvartalu 2022. godine

Cijene nekretnina u Evropskoj uniji (EU) pale su za 1,5 posto u posljednjem kvartalu 2022. godine u odnosu na prethodni kvartal, javlja Anadolija.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Evropski statistički ured (Eurostat) objavio je podatke o cijenama nekretnina u četvrtom kvartalu 2022. godine.

Prema najnovijim podacima, cijene nekretnina u EU pale su za 1,5 posto u posljednjem kvartalu prošle godine u odnosu na prethodni kvartal, što je prvi put od 2015. godine da su cijene nekretnina u zemljama EU-a pale na kvartalnom nivou.

Ipak, cijene stanova u EU porasle su za 3,6 posto u odnosu na isti period 2021. godine.

U istom periodu, cijene stanova u eurozoni pale su za 1,7 posto u odnosu na prethodni kvartal, a porasle za 2,9 posto na godišnjem nivou.

U Danskoj je u četvrtom kvartalu 2022. u odnosu na prethodni kvartal zabilježen rast cijena nekretnina od 6,5 ​​posto, što je najviše u EU, a potom slijede Njemačka sa 5 posto, Kipar 4 posto, Švedska 3,6 posto, Finska sa 3,4 posto i Holandija sa 2,6 posto.

Cijene nekretnina u Italiji ostale su stabilne, a najveći rast cijena zabilježen je u Hrvatskoj sa 4,7 posto i Rumuniji sa 2,5 posto.

U odnosu na EU u BiH drugačiji je trend. Cijene nekretnina u Sarajevu, Banjaluci i drugim gradovima u Bosni i Hercegovini su tokom 2022. zabilježile veliki rast.

MOŽEMO LI OČEKIVATI PAD CIJENA U RS?

Ekonomista Miloš Grujić na pitanje možemo li očekivati pad cijena nekretnina u budućnosti kaže da su najznačajniji ulazni faktori koji određuju cijenu nekretnine građevinski materijali i kamatne stope.

“Tokom prošle godine, cijene građevinskog materijala i novca su značajno povećane, što je dovelo do velikog rasta cijene kvadrata u novogradnji. Osnove ekonomije ukazuju na to da, kada pada potražnja, smanjuje se i cijena na tržištu. Dakle, racionalna logika navodi na to da bi, ukoliko ne dođe do novog poskupljenja građevinskog materijala ili većeg rasta kamatnih stopa, cijene kvadrata u novogradnji u Republici Srpskoj mogle da se smanje, ali nije realno očekivati da se cijene nekretnina vrate na nivo od prije godinu dana. Teško je sa velikom sigurnošću predvidjeti kretanje cijena bilo čega”, rekao je za BUKU Grujić. 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije