Pad svjetskih berzi

Na Vol stritu je Dou Džons prošle sedmice oslabio jedan odsto, na 10.097 bodova, dok je S&P 500 pao 1,2 odsto, na 1.064 boda, a Nasdaq indeks 0,8 odsto, na 2.179 bodova.

Mnogo nade ulagači su na početku prošle sedmice polagali u sezonu objavljivanja kvartalnih poslovnih izvještaja kompanija. A na samom početku te sezone imali su razloga za zadovoljstvo. Rezultati najvećeg američkog proizvođača aluminijuma “Alcoe” i najvećeg svjetskog proizvođača čipova”Intela”, nadmašili su očekivanja analitičara i podstakli optimizam na svjetskim berzama.

No, entuzijazam ulagača splasnuo je već polovinom sedmice nakon niza makroekonomskih podataka koji ukazuju na usporavanje rasta američke privrede. U junu je, primjera radi, industrijska proizvodnja u SAD pala za 0,4 odsto, što je njen najveći pad u godinu dana i znatno veći nego što se očekivalo.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Univerzitet u Mičigenu i Reuters izvjestili su, pak, da je njihov indeks raspoloženja potrošača u julu potonuo s junskih 76 na 66,5 bodova, najmanji nivo u 11 mjeseci, što je, takođe, znatno veći pad nego što se očekivalo.

– Neočekivano nizak nivo raspoloženja potrošača preplašila je ulagače i obnovila strahovanja da se rast američke privrede usporava prebrzo i previše. Podsjetila ih je na mogućnost nove recesije – kaže Skot Markoije, strateg u preduzeću “Wells Fargo Advisors”.

I na većini evropskih berzi cijene akcija su prošle sedmice pale. Frankfurtski DAX indeks oslabio je 0,42 odsto, na 6.040 bodova, a pariški CAC 1,52 odsto, na 3.500 bodova. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,50 odsto, na 5.158 bodova. (Agencije)

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je prošle nedjelje pao 1,8 odsto, na 9.408 bodova.

banjalukalive

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije