Opasni koraci u zaduživanju: Da li su Republika Srpska i Federacija BiH na rubu finansijske krize?

Republika Srpska i Federacija BiH suočavaju se s ozbiljnim problemima uslijed neodrživog zaduživanja koje sve više opterećuje budžete ovih entiteta. Zabrinjavajuće je što se zaduženja, koja su prvobitno bila namijenjena za kapitalne projekte, sada sve češće koriste za pokrivanje redovnih budžetskih rashoda, stvarajući duboku finansijsku rupu koju će biti izuzetno teško popuniti u budućnosti.

U posljednje vrijeme, finansijske poteškoće postaju sve očiglednije. Tako je Zavod PIO Federacije BiH juče potvrdio da je za penzije nedostajalo 43 miliona KM, dok je prošlog mjeseca predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, govorio o problemima s isplatama penzija u RS. Istovremeno, plate u sektorima obrazovanja, zdravstva, Razvojnoj agenciji i MUP-u RS su kasnile, što dodatno svjedoči o težini situacije.

KOLIKO SE RS ZADUŽILA NA BERZI?

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Republika Srpska je juče na Banjalučkoj berzi izdala dugoročne obveznice u iznosu od 10 miliona KM, što predstavlja petu emisiju dugoročnih obveznica ove godine, a ukupno zaduženje po tom osnovu iznosi 110 miliona KM.

Zajedno sa trezorskim zapisima, tokom ove godine je bilo sedam aukcija, trenutno zaduženje iznosi 219,4 miliona KM. Trend zaduživanja se nastavlja s planiranom aukcijom trezorskih zapisa 9. septembra, čime će se pritisak na budžet još više pojačati.

Podsjetimo, Vlada RS se u prošloj godini na berzi zaduživala 19 puta, a ukupno je putem trezorskih zapisa i obveznica prikupila 860,9 milona KM, dok se u desetogodišnjem periodu, od 2013. do 2023. godine, RS zadužila za ukupno 7,47 milijardi KM, a u istom periodu je vraćeno 7 milijardi KM dugova.

Trenutna ekonomska situacija pogoršana je američkim sankcijama, koje su ograničile pristup stranim kreditorima, primoravajući RS da se zadužuje na domaćem tržištu po nepovoljnijim uslovima.

Ekonomisti upozoravaju da je jedini izlaz iz ove situacije prodaja obveznica na međunarodnim berzama, ali i to nosi rizike, jer bi investitori mogli tražiti kolateral u obliku imovine u vlasništvu Vlade RS. Ekonomista Zoran Pavlović predlaže prodaju obveznica na Bečkoj berzi, uz pažljivo strukturiran prospekt koji bi garantovao pravovremeno vraćanje novca i isplatu kamata. Međutim, čak i uz ovakve mjere, postoji ozbiljan rizik od kašnjenja plata i drugih budžetskih davanja ukoliko se potrebna sredstva ne osiguraju na vrijeme.

FEDERACIJA SLIJEDI POGREŠNE KORAKE REPUBLIKE SRPSKE

Federalna vlada je u poslednje dvije godine pojačala zaduživanje na domaćem tržištu emisijama trezorskih zapisa i obveznica. U prvih 6 mjeseci 2024. godini, zaduženje putem dužničkih vrijednosnih papira iznosilo je oko 197 miliona KM. Zaključno sa 31. decembrom 2023. godine, dug po dugoročnim obveznicama Federacije BiH bio je 820 miliona KM, dok je dug po trezorskim zapisima iznosio 100 miliona KM.

Trendovi i struktura zaduživanja još su više zabrinjavajući od samog obima jer se rapidno povećava zaduživanje za redovne budžetske rashode, akumulirajući dug koji će biti najteže vratiti jer se njime ne stvara nikakva nova vrijednost,” izjavio je za Buku ekonomista Igor Gavran.
Posebno je istakao negativan trend u Federaciji BiH, koja je, prema njegovim riječima, do prije nekoliko godina imala bolju poziciju od Republike Srpske, ali sada slijedi “pogrešne korake” RS u upravljanju javnim finansijama.

Gavran upozorava da će dugove javnog sektora na kraju vraćati građani i privreda, koji nisu ni tražili ni koristili te kredite.

Zaduživanje koje trenutno praktikuju Republika Srpska i Federacija BiH nosi ozbiljne rizike po dugoročnu finansijsku stabilnost oba entiteta. Umjesto investiranja u razvojne projekte koji bi mogli generirati prihod i smanjiti dug, entiteti se zadužuju kako bi pokrili tekuće troškove, što stvara začarani krug iz kojeg će biti sve teže izaći. Bez promjene trenutne politike zaduživanja, suočavanje sa finansijskom krizom postaje neizbježno, a njene posljedice najviše će osjetiti obični građani.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije