Obnova stambenih zgrada u četiri opštine u Republici Srpskoj

U prostorijama Fonda u Bana Luci danas je potpisan Memoranduma o razumijevanju između Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ).

Memorandum je u ime Fonda potpisao direktor Srđan Todorović, dok je u ime Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) dokument potpisala Kirstin Bretthauer, voditeljka projekta Akcija zajednice za energetsku tranziciju u Bosni i Hercegovini – CAET, koji GIZ sprovodi u ime njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), u svrhu saradnje u sprovođenju mjera energetske efikasnosti u višestambenim zgradama.

Tim povodom Kirstin Bretthauer je izjavila: „Ovaj Memorandum o razumjevanju potvrđuje našu zajedničku posvećenost podršci energetskoj tranziciji na lokalnom nivou. U partnerstvu sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, podržavamo energetski efikasne renovacije višestambenih zgrada. Naš zajednički cilj je da stanovnici tih zgrada imaju bolje uslove života u svojim domovima i uštede na troškovima grijanja. Pružamo tehničku stručnost i olakšavamo saradnju između zainteresovanih strana, kako bi mogli realizovati svoje planove za renovaciju. Zajedno ćemo stvoriti održiva, energetski efikasna rješenja koja će koristiti lokalnim zajednicama i doprinjeti naporima energetske tranzicije u Bosni i Hercegovini. Radujem se uspješnoj implementaciji ovog partnerstva i pozitivnom uticaju koji će imati na lokalne zajednice.“

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđan Todorović je kazao da je GIZ u saradnji sa resornim ministarstvima u BiH, a na osnovu javnog poziva odabrao četiri opštine u RS i FBiH u okviru kojih će se provesti projekat obnove stambenih zgrada, a to su Doboj, Čajniče, Milići i Sokolac u Republici Srpskoj. U Federaciji BiH to su Fojnica, Mostar, Zenica i Gračanica. Obnova će biti i u Brčko Distriktu kao posebnoj jedinici.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

„Namjera je da se u odabranim lokalnim zajednicama sprovedu mjere energetske efikasnosti na četiri objekta. Ovim Memorandumom se obavezujemo da če Fond, GIZ, lokalne zajednice te korisnici sredstava obezbjediti finansijsko učešće u ovom projektu u određenom procentu“ rekao je Todorović, te dodao da će ukupan iznos ulaganja biti naknadno poznat nakon što se provedu tenderi za obnovu odabranih zgrada.

Potpisom su se strane obavezale da će pokrenuti procedure prema nadležnim tijelima sa namjerom da se obezbijede sredstva za sprovođenje mjera energetske efikasnosti u četiri zgrade u izabranim opštinama u Republici Srpskoj.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije