Norveški investitori u BiH traže projekte koji će se bazirati na solarnoj i energiji vjetra, ulažu stotine miliona eura

Norveška ambasada u Bosni i Hercegovini i Poslovna asocijacija Norveška-BiH (NBBA) obilježile su drugu godišnjicu osnivanja Poslovne asocijacije Norveška – BiH.

07. decembar 2022, 5:29

Ambasador Norveške u BiH Olav Reinertsen rekao je da je u periodu od dvije godine učinjeno puno, te da su projekti posebno u 2022. prevazišli očekivanja.  

Kontakti unutar poslovne zajednice u BiH i Norveškoj uspostavljaju se svaki dan, povećana je trgovinska razmjena, te broj investicija Norveške u BiH.

„Mislim da je u ovom trenutku Norveška možda najveći i najvažniji investitor u BiH. Sektori kao što su metalna industrija, inženjerstvo, drvna industrija, turizam, informaciono-komunikacione tehnologije su zaista sektori koji su veoma obećavajući“, poručio je Reinertsen.

Ova godina je godina u kojoj sve zemlje svijeta kao prvi unutrašnjopolitički i vanjskopolitički zadatak pozicioniraju energiju.

„Ovdje imamo dvije sile koje idu u različitim pravcima: na prvom mjestu, tu je ruska agresija zbog koje je došlo do globalne energetske krize, s druge strane, tu je globalna potreba za više zelene, obnovljive energije. Ovo se, naravno, odnosi i na BiH. BiH zaista mora nešto da uradi po pitanju svoje energije, koja se većim dijelom zasniva na korištenju termo energije odnosno mrkog ugljaI upravo zato norveški investitori u BiH traže projekte koji će se bazirati na solarnoj i energiji vjetra“, poručio je ambasador Norveške.

On kaže da je 2022. bila uspješna godina, a da će 2023. biti još aktivnija.

Na pitanje BUKE koju konkretnu korist imaju građani BiH od projekata, ambasador Norveške u BiH kaže da su to u okviru energije četiri stvari: „Norveške kompanije će plaćati porez, norveške kompanije će zapošljavati ljude i građani ove zemlje će moći udisati čist zrak, i četvrto, što je meni veoma važno, jeste nastavak razvijanja odličnih bilateralnih odnosa Norveške i BiH.“

Osvrćući se na nedavnu konferenciju u Beogradu, norveški diplomata kaže da je to najveća regionalna konferencija u regiji, tokom koje je poručeno da Zapadni Balkan moramo razvijati kao integrisano energetsko tržište.

Predsjednik NBBA Jan Morritz Olsson kaže da je poslovna asocijacija kojom rukovodi bila veoma koristan alat u dvogodišnjem poslovnom razvoju.

„Mi u ovom trenutku razgovaramo o ogromnim investicijama u jednom projektu koji je u veoma ranoj fazi i uskoro ćemo objaviti investiciju u vrijednosti od 100 miliona evra. Ovdje govorimo samo  o jednom projektu, neki od naših investitora takođe imaju tradiciju rada sa lokalnim partnerima, a ovo će moći ubrzati razvoj lokalnih inženjerskih kompanija. Ako pogledamo dalje od razvoja zelene energije i to je nadaleko najveći investicijski poduhvat. Radimo i na konkretnim projektima, projektima kojima razvijamo proizvodnju metala, informacione tehnologije. Obećavam da će 2023. biti veoma uzbudljiva godina. Norveškoj su potrebne dobre vijesti, Bosni su potrebne dobre vijesti i svijetu su potrebne dobre vijesti“, poručio je Morritz Olsson.

Dodaje da u BiH vidi veliki potencijal da bude veliki mrežni izvoznik električne energije.

Mats Lundin iz kompanije Energy rekao je da postoji ogroman interes norveških investitora za BiH.

„Mi smo norveška kompanija koja se bavi razvojem solarne energije, energije vjetra i investicijska smo kompanija. Ovdje aktivno radimo kako bismo mogli da damo sigurnu, pouzdanu i čistu energiju raznim investicijskim kompanijama. Jako je bitno da sve zemlje u Evropi učestvuju u dekarbonizaicji, ono što mi donosimo ovdje je znanje i ekspertizu kako graditi takve elektrane i kako njima upravljavati. Tu se ne radi samo o tehnologiji nego se radi i o obuci tehničara i drugh koji će rukovati tom opremom, znači tu se otvaraju radna mjesta, dobri poslovi se otvaraju i to je dobro za budućnost“, poručio je Lundin.  

Zelena energija je cilj svake zemlje koja razmišlja o ekologiji, a Bosna i Hercegovina obiluje čistim izvorima energije, iako je fokusirana na prljavu energiju.