Njemačka i Austrija povećale potražnju za našim radnicima, evo koja zanimanja su najtraženija

Od ukupnog broja oglasa, u 2023.godini 5% oglasa je sa inostranom lokacijom. U odnosu na isti period prošle godine, broj oglasa sa inostranom lokacijom je nešto manji (-2%).

Za rad u inostranstvu u ovoj godini, najviše su traženi profili radnika iz kategorija: Ugostiteljstvo i turizam, Transport – skladištenje i logistika, Zdravstvo, Elektrotehnika –

Mašinstvo i Komercijala – Prodaja. Najveća promjena poredeći prethodnu godinu je porast potražnje za radnicima u transportu i logistici, te zdravstvu, dok je najveći pad potražnje zabilježen kod zanatskih usluga kao i kod poslova u kategoriji elektrotehnika-mašinstvo.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Kada su u pitanju države koje traže naše radnike, i dalje su najzastupljenije: Hrvatska,Njemačka, Austrija, Slovenija, Srbija, UAE, Turska i Kuvajt. U odnosu na prethodnu godinu,

Njemačka i Austrija su zemlje u kojima je znatno porasla potražnja za radnicima iz BiH u ovoj godini.

S druge strane, zemlje u regiji poput Hrvatske i Crne Gore su blago smanjile potražnju za našim radnicima objašnjavajući to iscrpljenim tržištem i preferiranom mobilnošću naše radne snage ka zemljama sa većom platnom moći.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije