“Ništa od minimalne plate od 1.000 KM”

U odgovoru koji je primio, navodi se da Federalno ministarstvo finansija trenutno radi na pripremi prijedloga novih zakonskih rješenja iz oblasti doprinosa i poreza na dohodak.

“Obzirom da su ovi sistemski zakoni od velikog značaja i da je njihova izrada izuzetno složen proces, obavještavamo vas da ćemo ih, nakon što budu razmotreni na sjednici Vlade FBiH, proslijediti Parlamentu FBiH”, stoji u odgovoru upućenom Čavaliću

Podsjetimo, čitavu 2023. godinu federalna vlast je obećavala nove fiskalne zakone do kraja godine i na kraju ih odgodila za ovu. Do toga po svemu sudeći u ovoj godini neće doći.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Udruženje poslodavaca Federacije BiH je ranije uputilo prijedlog kojim bi se privrednicima u ovom entitetu omogućilo da povećaju platu radnicima za iznos do 400 KM, a da na taj uvećani iznos ne plaćaju poreze, već samo doprinose za PIO i zdravstvo od 11 posto. Važno je napomenuti da se radi o privremenoj mjeri, koja bi bila na snazi dok ne stupe na snagu novi fiskalni zakoni (zakon o porezu na dohodak, zakon o doprinosima i zakon o minimalnoj plati) na koje čekamo godinama. Poslodavci su tada tvrdili da bi ova mjera mogla usporiti odlazak radne snage iz Bosne i Hercegovine.

Nakon što su poslodavci izašli u javnost s ovom idejom, zastupnici u Parlamentu FBiH Admir Čavalić i Irfan Durić u januaru prošle godine upućuju zakonsko rješenje u proceduru.

“Kada smo to predložili u januaru, Vlada FBiH kojom je rukovodio gospodin Fadil Novalić je to odbila. Potom je došla Vlada gospodina Nermina Nikšića koja je kazala da razumije dobru intenciju zakona, ali da će oni izmijeniti fiskalne zakone do kraja godine. Na osnovu takvog stava Vlade, Parlament FBiH je dva puta ove godine odbacio prijedlog da se uopšte i uvrsti na dnevni red prijedlog o privremenoj mjeri kojom bi poslodavci mogli podići platu za iznos do 400 KM”, rekao je ranije za BUKU Čavalić.

Udruženje poslodavaca FBiH je nekoliko puta pozivalo Vladu FBiH i Parlament da usvoje privremenu mjeru, no njihove pozive nije bila voljna saslušati vladajuća većina.

“Vlasti razvlače procedure usvajanja zakona, neodlučni su u tom pravcu, a u međuvremenu se dešava veliki gubitak radne snage i dešavaju se problemi koje će biti teško nadoknaditi čak i da ovaj zakon od ujutro bude u primjeni. Zbog toga smo ponudili to ad hoc rješenje, kojim bi se omogućilo poslodavcu da poveća platu radniku do 400 KM, a da se država odrekne dijela doprinosa na uvećani iznos plate, i da se ovaj povećani iznos plate ne opterećuje porezom na dohodak. To bi omogućilo da povećani iznos ide kao neto primanje radniku, a da se bruto dio izostavi ili smanji. Time bi se barem smanjio trend iseljavanja radnika, koji u potrazi za boljim standardom odlaze iz zemlje. Mi imamo podatke Eurostata i agencija za statistiku da je od posljednjeg popisa BiH napustilo 370.000 građana, što je strašan i nenadoknadiv gubitak”, kazao je početkom juna prošle godine u intervjuu za Buku Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije