<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Najavljeno formiranje nove banke u vlasništvu Republike Srpske

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da bi trebalo da bude formirana banka koja će biti u vlasništvu Republike Srpske, kako bi se na finansijskom tržištu izbeglo „ucjenjivanje pojedinih banaka“.

06. juni 2023, 3:44

foto BUKA

„Postoje banke čiji vlasnici naređuju da ne posluju sa institucijama RS i toga se moramo riješiti. Oni žele da vide ekonomski slom Republike Srpske, a jedno je sigurno da RS neće bankrotirati“, rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

Republika Srpska je ranije u vlasništvu imala Banku Srpske, koja je 2017. godine otišla u stečaj.

Banka Srpske nastala je nakon što je Vlada RS 2013. godine preuzela propalu Balkan investment banku, u vlasništvu litvanske UKIO grupacije i dokapitalizovala je sa 30 miliona konvertibilnih maraka (oko 15 miliona eura).

Premijer RS danas je kazao da bi u narednom periodu pitanje Banke Srpske trebalo da bude rešeno u stečajnom postupku.

Prema njegovim riječima, Vlada RS je razmatrala mogućnost da zatraži od nadležnog suda da ubrza procedure koje se odnose na stečaj Banke Srpske, posle čega bi se krenulo u osnivanje nove banke u vlasništvu RS, koja bi se udružila sa Investiciono-razvojnom bankom (IRB RS).

Višković je ocijenio da su u Federaciji BiH (FBiH) kamatne stope, po kojima se ovaj entitet zadužuje na finansijskom tržištu, niže u odnosu na RS, jer FBiH ima Razvojnu banku.

„Ova banka, plasmanom svojih sredstava, utiče na ostale banke da se tako ponašaju i time obaraju kamatne stope. U RS je to radila IRB za vrijeme virusa korona, ali sada nemamo tolike kapacitete“, kazao je Višković.

Vlada RS je objavila da ide u novo zaduženje u iznosu od 210 miliona КM (oko 107,6 miliona eura), a kamatna stopa koju će plaćati narednih pet godina po ovom zaduženju je čak 6,1 odsto.