“Minimalac za VSS skoro 2500 KM u RS? Jedva čekamo”

Ove sedmice u Banjoj Luci je predstavljen dokument “Novi sistem plata u Republici Srpskoj”, u organizaciji Saveza sindikata Republike Srpske.

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je da je sada u Republici Srpskoj jedina konstanta institut najniže plate. Kako je rekla, dovoljno je da isplatite najnižu platu i da sve bude po zakonu.

“Dovoljno je da doktoru koji radi u privatnoj praksi isplatite najnižu platu i sve je po zakonu. Da li stvarno mislite da on radi za najnižu platu, da radnik na građevini radi za najnižu platu? Niko takve stvari ne prijavljuje. Radnik ne prijavljuje jer se boji. Prema zvaničnim podacima, u Republici Srpskoj 31% radnika prima najnižu platu, oko 91 000 radnika od 294 000. Broj radnika koji primaju najnižu platu bi trebao biti 5%. Dakle, na ovoj razlici se vidi da novac negdje završi. Kada su na snazi bili Opšti i granski kolektivni ugovori, najnižu platu je primalo 10% radnika”, rekla je Mišićeva.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ekonomista Saša Stevanović je, kao eksterni saradnik i ekonomski stručnjak, uradio Makroekonomsku analizu Republike Srpske u kontekstu novog sistema plata i predložio ravnotežne koeficijente, koje je predstavio novinarima.

Dokumentom su predloženi koeficijenti, u odnosu na najnižu platu

VSS 2,75

VŠS 2,2

SSS 1,75

VKV 1,85

KV 1,

PK 1,2

Nk 1

što znači da bi zaposleno lice sa visokom stručnom spremom trebao primati 2,75 x 900 KM ( trenutna najniža plata u RS ) najmanje 2475 KM.

Ovaj prijedlog već je naišao na brojne osude.

Bivši predsjednik Unije poslodavaca RS Saša Trivić je na X napisao ovo:

“Apsolutna podrška za sindikalni prijedlog da minimalac za VSS bude 2.450 KM. Čekamo da Vlada i javna preduzeća isplate svojim radnicima, pa će i poslodavci. Šta je 2 milijarde, to već sve leži na računima” napisao je ironično Trivić

Samostalni sindikat radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Republike Srpske izrazio je duboko ogorčenje zbog aktuelnih dešavanja vezanih za predloženi Novi sistem plata u javnom sektoru, koji je predložio Savez sindikata Republike Srpske, te zbog nastavka neodgovornog i tendencioznog djelovanja Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske.

Tvrde da predložena rješenja od strane Saveza sindikata smatramo populističkim i površnim, a koja su jedino usmjerena na sticanje kratkoročnih sindikalnih poena, a ne na stvarno poboljšanje položaja radnika.

Ova rješenja ne samo da ne adresiraju suštinske probleme sa kojima se suočavaju radnici, već, kako kažu, dodatno komplikuju situaciju, ostavljajući radnike u još nesigurnijem položaju.

Kako kažu, Savez sindikata je ovim potezom pokazao da nije spreman da se ozbiljno posveti rješavanju pitanja koja se odnose na prava i finansijsku sigurnost radnika, već da koriste svoju „reprezentativnu“ poziciju i Ekonomsko-socijalni savjet kao paravan za sprovođenje interesa Vlade i poslodavaca.

“Iako bi ovaj savjet trebao predstavljati ključnu platformu za dijalog između Vlade, poslodavaca i radnika, realnost je daleko od te zamišljene ideje. Umjesto da služi kao mjesto gdje se rješavaju ključna pitanja koja se tiču radničkih prava i socijalne pravde, savjet je postao simbol neefikasnosti i besmislenih davno pročitanih političkih igara i manipulacija”, navode iz Sindikata i dodaju:

“Ekonomsko-socijalni savjet Republike Srpske, koji bi trebao biti tijelo od vitalnog značaja za socijalni dijalog i postizanje kompromisa između različitih interesnih strana, već godinama funkcioniše kao neefikasna i beskorisna institucija.”

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije