<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Novih 2520 KM za radnike?

26. juni 2024, 6:39

Predstavnici Udruženja poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine očekuju i podržavaju Vladu FBiH da donese novu uredbu o isplati pomoći od strane poslodavaca, kojom se daje mogućnost poslodavcima da svojim radnicima isplate neoporezivu novčanu pomoć u iznosu od 2.520,00 KM, od 1. jula do kraja ove godine, jedan je od zaključaka Okruglog stola kojeg je organiziralo UPFBiH sa ciljem pregleda stanja i poduzimanja hitnih mjera u cilju rasterećenja cijene rada i poboljšanja poslovnog ambijenta.

U posljednjih šest mjeseci kreirani je novi izazov kada je u pitanju poslovni ambijent u Federaciji Bosne i Hercegovine i Bosne i Hercegovine u cjelini, između već poznatih i prisutnih opreterećenja cijene rada, nedostatka kvalificirane radne snage, složenih i skupih administrativnih procedura na jednoj i onoga što od nas traži Evropska unija, nakon odobrenja početka pregovora o pristupanju EU

Proces evropskih integracija u gotovo svim svojim segmentima, na direktan i indirektan način dotiče se poslovanja u BiH i FBiH, od reformi energetskog sektora, digitalizacije, liberalizacije tržišta rada, vladavine prava, ljudskih prava itd.

„Zbog svega navedenog, poslodavci moraju biti aktivno uključeni u sve procese evropskih integracija. Kako zbog činjenice da se većina reformskih zakona direktno odnosi na poslodavce, tako i zbog toga što je veliki broj naših članica godinama prisutan na tržištu Evropske unije, poznaju tamošnju regulativu, načine i metode rada. Stoga od nadležnih institucija očekujemo ubrzanje donošenja reformskih zakona, naročito, onih koji se odnose na opterećenje cijene rada, ali i aktivno uključivanje poslodavaca u sve procese vezane za evropske integracije“, naglasio je Mario Nenadić, direktor UPFBiH. Adem Hanić, član Upravnog odbora UPFBiH, predsjednik Udruženja poslodavaca Tuzlanskog kantona i direktor jedne od najvećih kompanija iz metalskog sektora u BiH TMD Gradačac, naglasio je da njegova kompanija gotovo kompletnu proizvodnju plasira na tržište EU.

„Nažalost, visoki fiskalni i parafiskalni nameti, stalno povećanje cijena električne energije, kašnjenje u povratu PDV-a, složene carinske i administrativne procedure, nedostatak kvalificirane radne snage smanjuju konkurentnost naših kompanija na tržištu Evropske unije. Dok druge zemlje nastoje olakšati svojim kompanijama izlazak na inozemna tržišta, kod nas se u tom pravcu poduzima jako malo. Mi imamo firmu u jednoj članici EU, na istom radnom mjestu za isti posao, istu bruto plaću radnik u toj državi kući nosi 180 eura više od našeg radnika u BiH“, istaknuo je Hanić. 

Direktor UPFBiH Mario Nenadić je naglasio da se većina bh. kompanija susreće sa nedostatkom kvalificirane radne snage na tržištu, da su procedure liberalizacije tržišta radne snage i dalje duge i komplicirane te da je donošenje novih propisa koji se direktno tiču poduzetništva i dalje jako sporo. „

U tom segmentu očekujemo brže donošenje zakona. Poslodavci, a vjerujem i radnici, trebaju trajna, sistemska rješenja, a ne privremene mjere. U tom smislu tražimo hitno donošenje zakona o doprinosima, porezu na dobit, porezu na dohodak, minimalnoj plaći i fiskalnoj politici u FBiH“, kazao je Nenadić.