Iznenađujuće razlike: Pogledajte koliko obroka u restoranima možete priuštiti u BiH, a koliko u EU

Prosječna cijena obroka za dvije osobe u restoranima srednje klase u zemljama Europske unije iznosi 56 eura, a prosječna godišnja neto plaća u EU je 28.217 eura

Stranica FerryGoGo ovog ljeta provela je niz istraživanja, a među njima je svakako i odnos cijena u restoranima u Europi. Za ovo istraživanje istražili su cijene obroka od tri slijeda (predjelo, glavno jelo i desert) za dvije osobe u restoranima srednje klase i prema tome izračunali prosječnu cijenu obroka, koja iznosi 56 eura.

– Dok u Europi najviše novca potrošite na pivo u Norveškoj, u Švicarskoj ćete najskuplje platiti obrok od tri slijeda. Također u top 10 najskupljih zemalja su Danska, Irska, Belgija, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Finska, gotovo cijela sjeverozapadna Europa – navode. Ako tražite zemlje s ekonomičnijim cijenama obroka, jasno je da ćete ih pronaći u istočnom dijelu Europe te na Balkanu. Njihovo istraživanje otkrilo je da je najjeftinija Ukrajina, gdje prosječna cijena obroka u tri slijeda iznosi 22,77 eura. No, budući da je u ovoj zemlji rat, izdvojili su Sjevernu Makedoniju, gdje prosječni obrok iznosi nešto više od 24 eura. Zanimljivo je da slijedi BiH, gdje prosječna cijena ovakve vrste obroka za dvije osobe iznosi 25,55 eura. Kada je riječ o zemljama našeg okružja, prosječan obrok za dvije osobe u Srbiji iznosi 34,15 eura, u Crnoj Gori 40 eura, a u Hrvatskoj 52,95 eura. Tako ćete u Švicarskoj za obrok izdvojiti 113,49 eura, u Danskoj 100, Norveškoj 87,49, a u Luksemburgu, Belgiji, Irskoj i Finskoj 80 eura. Naravno, kako su objasnili, prosječne cijene variraju od grada do grada. Veći i popularniji gradovi su uglavnom iznad prosjeka te ćete u Zurichu i Ženevi platiti više od 123 eura, u Kopenhagenu ćete u prosjeku izdvojiti 107 eura, a u Amsterdamu 87 eura. Ovi gradovi su ujedno i najskuplji, navodi se u istraživanju. BiH ima najniže cijene obroka u restoranima, ali njezini građani imaju i najniža primanja te su za većinu građana obroci u restoranima luksuz kojeg su se odavno odrekli. Naime, prosječna mjesečna plaća u BiH iznosi 1351 KM, dakle, za nju se može priskrbiti tek 27 večera u restoranu za dvije osobe, dakle ne može pokriti ni večere za cijeli mjesec. Usporedbe radi, prosječna godišnja neto plaća u EU prošle godine iznosila je 28.217 eura, pri čemu je 14 zemalja rangirano iznad prosjeka, a 18 ispod. Podijelimo li taj iznos s 12 mjeseci, dolazimo da toga da je prosječna mjesečna neto plaća 2351,40 eura. Ako uzmemo da u EU za dvije osobe u restoranima srednje klase prosječna večera iznosi 56 eura, znači da se za prosječnu plaću mogu platiti 42 obroka za dvije osobe.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Visine plaća

Cijena od 113,49 eura za obrok u Švicarskoj zvuči vrtoglavo. Međutim, lani je prosječna godišnja zarada u toj državi iznosila 85.582 eura. Dakle, mjesečni prosjek iznosi 7132 eura. Dakle, s prosječnom plaćom moguće je priskrbiti 63 obroka za dvije osobe u restoranu. Posljednjih mjeseci često se spominju cijene u susjednoj Hrvatskoj. Prema podacima Eurostata, prosječna godišnja neto plaća u Hrvatskoj iznosi 14.807 eura, dakle 1234 eura mjesečno. Uzmemo li podatak da obrok od tri slijeda za dvije osobe u restoranima košta 52,95 eura, dolazimo do podatka da se s prosječnom plaćom u Hrvatskoj mogu priuštiti 23 takva obroka. U pravilu, zemlje sjeverne i zapadne Europe imaju najveće prosječne neto plaće, dok zemlje istočne i južne Europe bilježe znatno niže brojke. Otprilike su isto raspoređene i cijene u restoranima. Nakon Švicarske, Island i Luksemburg imaju prosječnu plaću od 53.885 eura odnosno 49.035 eura. Norveška i Nizozemska također zabilježe neto zaradu veću od 45.000 eura. Prosječna neto plaća u EU iznosila je 28.217 eura, pri čemu je 14 zemalja rangirano iznad prosjeka, a 18 ispod. Zemlje poput Francuske (31.481 €) i Švedske (33.926 €) neznatno premašuju prosjek EU-a, dok su druge, uključujući Italiju (24.207 €) i Španjolsku (23.568 €), ispod njega. Među vodećim europskim gospodarstvima Njemačka je imala prosječnu mjesečnu neto zaradu od 38.086 eura. Dakle, prosječna mjesečna plaća iznosi 3174 eura. U Njemačkoj za obrok za dvije osobe treba izdvojiti 60 eura. Dakle, Nijemac s prosječnom plaćom može platiti 53 obroka.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije