<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

PDV

IZNENADIĆETE SE Hoće li ukidanjem PDV mlijeko pasti na 1,5 KM, ulje na 4,7 ili će cijene biti više i od trenutnih?!

Hoće li za građane hrana biti jeftinija ili skuplja'

06. septembar 2022, 11:15

Odavno se u našoj zemlji spominje mogućnost uvođenja diferencirane stope PDV-a, a usvajanjem izvještaja od strane Parlamentarne skupštine o identičnom tekstu izmjena Zakona o PDV-u, BiH je na korak bliže do ukidanja PDV-a na osnovne životne namirnice ukinuo PDV.

Da bi do toga došlo potrebno je da zakonske izmjene usvoji Dom naroda Parlamenta BiH, ali, da bi one postale i operativne, potrebno je provesti određene procedure na terenu.

Političari nas uvjeravju da bi primjenom zakonskih izmjena uslijedio solidan pad cijena, jer bi stopa PDV-a sa 17 pala na 0, ne razmišljajući pri tom i da li će trgovci pristati da ne dižu marže, te da li će doći do daljnjeg rasta osnovice za obračun PDV-a.

Stopa od nula posto, podsjećamo, predviđa se za lijekove, brašno, hljeb, mlijeko i mliječne proizvode, ulje, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, so, šećer, dječju hranu i sjemenski materijal. Ako pogledamo podatke Agencije za statistiku za juli, ovom računicom došli bismo do podatka da bi ulje, čija je prosječna cijena u julu iznosila 5,6 maraka po litri, oduzimanjem 17 posto iznosila oko 4,65 KM; da bi mlijeko, sa 1,8 KM, palo na 1,5 KM; šećer, sa 2,2 marke, na 1,8 maraka itd.

Međutim, struka smatra da je ovakva računica nemoguća, te da se lako može desiti da cijene osnovnih namirnica nakon ukidanja stope sa 17 posto na 0 budu čak veće.

Danas, kada bi i stupile na snagu izmjene Zakona o akcizama i PDV-u, ne bi imali ni približno iste efekte, da je to urađeno na vrijeme. Ukidanje naplate akciza na gorivo na 30 dana neće dovesti do ciljanih efekata, jer su najave da će cijene energenata nastaviti da rastu i u narednom periodu. Zbog toga, građani neće moći osjetiti ni eventualne olakšice do kojih može doći smanjivanjem stope PDV-a na osnovne namirnice, jer može doći do daljnjeg rasta osnovice za obračun PDV-a, tako da će u konačnici i sa nultom stopom pojedini proizvodi biti skuplji", zaključio je Hadžić za BUKU.

Podsjetimo na kraju da se početkom sedmice oglasila i Uprava za indirektno oporezivanje BiH, navodeći da je ideja o nižem PDV-u neprovodiva.

Kao razlozi su navedeni obaveza izmjene Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u, obrasca PDV prijave, izmjene stopa i evidencija u vezi sa fiskalnim kasama, izmjene softvera  i poreskih evidencija kod obveznika registriranih za PDV,  a sve je to nemoguće, kako su naveli, izvršiti u roku od osam dana od dana donošenja eventualnih izmjena Zakona o porezu na dodatu vrijednost.