Inicijativa za ukidanje žiranata

Ombudsman za zaštitu prava potrošača u BiH Dragan Doko kaže da potrošaču treba omogućiti da drugim sredstvima osigura kredit, a ne da je uslovljen od kreditora samo na institut žiranta, te da institut žiranta treba koristiti samo u posebnim slučajevima.

Prema njegovim riječima, prava potrošača u BiH najviše se krše u sektorima ekonomskih i finansijskih usluga, odnosno potrošačkih kredita, zbog nemogućnosti pristupa ekonomskim uslugama, te neodgovarajućeg kvaliteta pruženih usluga, piše sarajevsko “Oslobođenje”.

“Žalbe potrošača odnose se i na pogrešno evidentiranje i terećenje potrošača za račune koji su zastarjeli, isključivanje sa mreže zbog neblagovremenog plaćanja računa, zatim preferiranje ugradnje zajedničkih vodomjera u objektima sa više članova, ili obračun potrošnje vode po broju lica u domaćinstvu”, dodao je Doko.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Kada je riječ o žalbama u vezi sa potrošačkim kreditima, Doko je naveo da su ombudsmani utvrdili nepravilnosti u postupcima komercijalnih banaka i mikrokreditnih organizacija prema građanima BiH, zbog čega je doneseno 16 smjernica i preporuka koje su zakonski utemeljene a cilj im je da banke usklade poslovanje sa Zakonom o zaštiti potrošača u BiH.

 

Capital.ba

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije