Ima li kraja: Ponovo rastu kamate na kredite u BiH

Ovih dana to je učinila i Raiffeisen banka u BiH

03. februar 2023, 10:43

Evropska centralna banka (ECB) ponovo je podigla kamatne stope u eurozoni za pola procentnog poena.

Ujedno, ovo neće biti posljednje povećanje za kratki period. Naime, ECB je takođe najavila da će ponovo povećati stope u martu za dodatnih 0,5 posto.

Iz Centrale banke BiH su još krajem prošle godine rekli da se očekuje rast stopa u januaru, ali da bi one trebale biti minimalne.

Inače, prosječna nominalna kamatna stopa na stambene kredite u KM u studenome 2022. godine iznosila je npr. za kredite s promjenljivom kamatnom stopom i do 1 godine fiksne kamatne stope 3,69 posto, za kredite s fiksnom kamatnom stopom preko 5 godina 3,32 posto, a za kredite s fiksnom kamatnom stopom preko 10 godina 3,78 posto.

“Ako uporedimo kamatne stope na stambene kredite stanovništvu u BiH s kamatnim stopama na iste kredite u zemljama eurozone, može se zaključiti da su u BiH kamatne stope na viem nivou nego u eurozoni”, ističu iz Centralne banke BiH.

Tako su, primjera radi, u eurozoni krediti s promjenjivom kamatnom stopom i do 1 godine fiksne kamatne stope iznosili 2,93 posto (u BiH više za 76 baznih poena, b.p.), krediti s fiksnom kamatnom stopom preko 5 godina 3,30 posto (u BiH više za 2 b.p.) te krediti s fiksnom kamatnom stopom preko 10 godina 2,55 posto (u BiH više za 123 b.p.).

Nekoliko banaka  u našoj zemlji je u proteklim mjesecima obavijestila klijente o rastu kamatne stope na već odobrene kredite.

Ovih dana to je učinila i Raiffeisen banka u BiH, a u obavjštenju koje je dostavila klijentima navodi se da je kod određenih ugovora i kredita u otplati došlo do povećanja nominalne kamatne stope. U jednom od obavještenja navodi se da je izvršeno usklađivanje nominalne kamatne stope koja je promijenjena sa 9.26 posto na 10.58, a s početkom primjene od 11. marta 2023. godine.

Utješna vijest je da ipak sve banke ne rade po istom poslovnom modelu, odnosno da neke još nisu dizale kamatne stope.

Takođe, ono što ekonomski stručnjaci sada savjetuju građanima koji imaju kredite s promjenjivom kamatnom stopom jeste da 'fiksiraju' svoje kredite, odnosno uzmu kredite sa fiksnom kamatnom stopom.

Direktor Udruženja banaka BiH Berislav Kutle kaže da je rast kamatnih stopa

posljedica enormnog štampanja novca u nekom prethodnom periodu, što je moralo doći na naplatu. Sve to je, dodaje, podgrijano ratom u Ukrajini i energetskom krizom. Ali samo rastom referentne kamatne stope je nemoguće suzbiti ovu inflaciju., ističe, te stoga ECB najavljuje da će ograničiti puštanje novog novca u opticaj, a manje novca, znači i manje cijene.

Inače, ECB je počela da povećava stope u julu prošle godine kako bi kontrolisala inflaciju koja je u januaru dostigla 8,5 posto u 20 zemalja koje koriste euro kao domaću valutu.

Prije toga ECB je posljednji put kamatne stope povećala 2011. godine kako bi obuzdali rastuću inflaciju, ali su kamate vrlo brzo vraćene na početni nivo zbog ulaska u recesiju.

Kamatne stope su povećali i 2008. godine tokom globalne finasijske krize.

Zbog oba poteza doživjeli su žestoke kritike kako od javnosti, ali i dobrog dijela ekonomista.