<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Francuzi pripremaju dokumentaciju za preuzimanje banjalučkog aerodroma

"Koncept koji oni razvijaju je mreža aerodroma u nekoj regiji, a budući da su se već pozicionirali u Beogradu i da su tamo ostvarili impresivne rezultate, dalje ulaganje u regiji vide kao priliku za pozicioniranje i low cost kompaniju", istakla je Kondić Panić koja je i najzaslužnija za dolazak ove kompanije u Banjaluku.

06. juni 2023, 5:21

Kondić Panić je u kratkom razgovoru za CAPITAL pojasnila da je interes francuske kompanije za aerodrom u Banjaluci veliki jer je „Vansi Aerodromi“ već prisutan u regiji.

"Koncept koji oni razvijaju je mreža aerodroma u nekoj regiji, a budući da su se već pozicionirali u Beogradu i da su tamo ostvarili impresivne rezultate, dalje ulaganje u regiji vide kao priliku za pozicioniranje i low cost kompaniju", istakla je Kondić Panić koja je i najzaslužnija za dolazak ove kompanije u Banjaluku.

Naglasila je da im Banjaluka odgovara jer se nalazi između većih gradova kao što su Zagreb i Beograd, tako da je za ovu kompaniju to idealna pozicija za razvoj njihovog daljeg prisustva u regiji.

"Kompanija 'Vansi Aerodromi' inače radi po principu koncesija, a da li će na taj način biti realizovana i eventualna saradnja sa aerodromom Banjaluka biće definisano u daljim pregovorima, odnosno u procesu ugovaranja kojim će se precizirati svi detalji. Ono što je najvažnije za nas je da se radi o jednoj velikoj i veoma ozbiljnoj kompaniji koja je vodeći svjetski operater privatnih aerodroma", dodala je Kondić Panić.

Kako je navela, poslovni model koji "Vansi Aerodromi" zastupa stvara održivu vrijednost za sve zainteresovane strane, putnike, zaposlene, avio kompanije, trgovce, lokalne i regionalne vlasti.

Dakle, pored samog ulaganja u modernizaciju i izgradnju infrastrukture, zaduženi su i za upravljanje aerodromom što znači da će obezbjediti investicione kapacitete i znanje, ali će i upravljati samim aerodromom.

Sastanak u Vladi

Predstavnici kompanije „Vansi“ su prije par dana posjetili Banjaluku gdje su sa premijerom RS Radovanom Viškovićem razgovarali o mogućem uzimanju pod koncesiju banjalučkog aerodroma od strane francuske kompanije.

 Kompanija "Vansi" ima potpisane koncesione ugovore sa Vladom Republike Srbije, koji se odnosi na razvoj, investiranje i uređenje aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu nad kojim ima koncesiju u trajanju od 25 godina. Prema ovom modelu kompanija „Vansi“ se obavezala na investiciju od 700 miliona evra u ovaj aerodrom, od kojih je 300 miliona već realizovano.

"Njima je u interesu da aerodrom kojim oni kao kompanija upravljaju dobro funkcioniše, da ima što više avio linija i da ima što veći broj putnika", kazala je Kondić Panić. Francuzi pripremaju pismo namjere

Prema njenim riječima, na sastanku sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem, koji je održan nedavno u Banjaluci, dogovoreno je da će kompanija "Vansi Aerodromi" Vladi uputiti zvanično pismo namjere, kao prvi korak u uspostavljanju saradnje.

"Oni su prilikom posjete bili veoma zadovoljni načinom organizacije Aerodroma Banjaluka imajući u vidu broj letova koji se tamo održava, rast broja putnika, kao i broj zaposlenih koji je adekvatan veličini aerodroma", naglasila je Kondić Panić.

Dodala je da je i stav rukovodstva RS po pitanju eventualne saradnje sa Francuzima načelno pozitivan, te da postoji obećanje predsjednika Vlade RS da Vlada stoji na raspolaganju za sva pitanja, kako bi se pronašlo najbolje rješenje za saradnju.

"Vlada je iskazala veliku zainteresovanost za ovaj projekat i zahvalnost za povezivanje sa ovim investitorima jer su svjesni da bi direktni i indirektni benefiti uspostavljanja jedne ovakve saradnje, zaista bili ogromni", zaključila je Kondić Panić.

Kondić Panić dodaje da je nakon nekoliko sastanaka koje je realizovala sa direktorom kompanije "Vansi Aerodromi" Emanuelom Menento u Parizu, i nakon što je predstavila potencijalna ulaganja u aerodrom u Banjaluci, ova kompanija iskazala interesovanje i spremnost da posjeti banjalučki aerodrom i da se sastane sa rukovodstvom Republike Srpske.

"'Vansi Aerodromi' razvijaju, finansiraju i obezbjeđuju svakodnevno funkcionisanje 65 aerodroma u Evropi, Aziji i Americi i oni na taj način podržavaju revitalizaciju regija u kojima posluju obnavljajući vazdušnu povezanost te zemlje, kako bi je učinili efikasnijom i na kraju ispunili potrebe svih građana koji putuju", izjavila je Kondić Panić, te dodala da francuska kompanija, imajući u vidu poziciju svjetskog lidera u ovoj oblasti, ima ogroman autoritet i kod avio operatera u svijetu.