FBiH namjerava uzeti 130 miliona KM

Nail Šećkanović, ministar prometa i komunikacija FBiH, istakao je kako će Vladi predložiti raspodjelu dobiti tri preduzeća iz svog portfelja – BH Telecoma, HT Mostar i Međunarodnog aerodroma Sarajevo. “Izvještaji o poslovanju ovih kompanija Vladi FBiH dostavljeni su još prije mjesec. Čista dobit BH Telecoma je 140 miliona KM i predložit ću da ovo preduzeće naime dividende uplati 110 miliona KM i to 11 miliona akcionarima i 90 miliona u budžet”, istakao je Šećkanović. Dodao je kako je dobit HT Mostar, u kojem državni kapital iznosi oko 51 odsto, znatno manja od drugog operatora i da iznosi oko šest miliona KM, pišu Nezavisne novine.

“Predložit ću da kompletan ovaj iznos bude isplaćen naime dividende”, rekao je Šećkanović. Prošlogodišnja dobit Međunarodnog aerodroma Sarajevo iznosila je oko šest miliona KM. “Za ovu kompaniju od Vlade FBiH ću tražiti da ne uplaćuje dobit, jer je od Evropske banke za obnovu i razvoj uzela komercijalni kredit od 25 miliona eura za rekonstrukciju aerodroma”, rekao je Šećkanović naglasivši kako će konačnu odluku o raspodjeli dobiti donijeti Vlada FBiH i na taj način obavezati skupštine ovih preduzeća, pišu Poslovne novosti.

Ostala javna preduzeća kojima je “gazda” Ministarstvo prometa i komunikacija imala su minimalnu dobit, dok su BH Airlines i Željeznice FBiH poslovali negativno. Inače, Vlada FBiH je usvojila način raspodjele dobiti u preduzećima u kojima državnim kapitalom upravlja Ministarstvo industrije, energije i rudarstva.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Tako je predstavnicima državnog kapitala u Elektroprivredi BiH i Elektroprivredi HZHB dala smjernicu da 40 odsto dobiti bude isplaćeno na ime dividende, što znači da će iz ova dva preduzeća ukupno u federalni budžet biti isplaćeno oko 30,5 miliona KM.

Biznis.ba

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije