<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

LISTA

Evropa gubi trku: Objavljena lista 100 najvrijednijih kompanija na svijetu

Među 100 najvrijednijih kompanija na svijetu prvi put nema ni jedne njemačke firme.

04. juli 2022, 1:31

Naftna kompanija iz Saudijske Arabije je prva na rang listi, kojom dominiraju firme iz SAD. Evropa stoji loše, ocjenjuje se u današnjem prilogu radija Dojče vele.

Njemačke firme sve više gube vrijednost na svjetskim berzama.

Dok je na kraju 2007. među 100 najvrijednijih bilo sedam njemačkih kompanija, na kraju 2021. su ostale samo dvije, a u prvoj polovini 2022. nijedna njemačka firma nije zastupljena na ovoj rang listi. To je rezultat studije revizorske i konsultantske kompanije EY, navodi se u tekstu.

Najbolje rangirana frima sa sjedištem u Nemačkoj je SAP koji se bavi softverom, i koji je sa tržišnom vrijednošću od 106 milijardi dolara tek na 113. mjestu. Njemački Telekom je na 120. mestu sa 98 milijardi dolara, a na 74. mjestu je Linde (industrijski gas) koji od spajanja sa Prakserom ima sjedište u Irskoj.

Naftna kompanija Saudi Aramko je sa tržišnom vrjednošću od 2,3 biliona američkih dolara najskuplja kompanija na svijetu, a slijedi američki Epl. Sve u svemu, malo se promijenilo u dominaciji firmi sa sjedištem u SAD na svjetskim berzama. Sada ih je 60, a prije šest mjeseci ih je bilo 61.

Među prvih 10 su Majkrosoft, Alfabet (matična kompanija Gugla), Amazon, “Tesla”, investiciona kompanija Berkšir Hatavej, zdravstveno osiguranje Junatedhelt, Džonson& Džonson i Fejsbuk grupa Meta.

Najvrijednija evropska kompanija je švajcarski Nestle – na 20. mjestu. Prema revizorima, krajem 2007, dakle prije finansijske krize, među 100 najvrijednijih kompanija širom svijeta 46 su bile iz Evrope. Sada ih je ostalo samo 16.

Pad cijena na svjetskim berzama, izazvan ruskim ratom protiv Ukrajine, zabrinutošću u pogledu recesije i rastućim kamatnim stopama zbrisao je bilione dolara vrijednosti u prvoj polovini 2022.

Samo tržišna kapitalizacija, odnosno vrijednost akcija kojima se trguje na berzi, 100 najskupljih kompanija pala je tokom prvih šest mjeseci ove godine za 17 odsto ili 6,1 bilion dolara, na oko 29,8 biliona dolara. Pritom su tehnološke firme pale čak za 28 odsto.

Nasuprot tom trendu, naftne i gasne kompanije medju prvih 100 povećale su svoju berzansku vrijednost za 19 odsto.

U posljednje vrijeme investitori se više fokusiraju na profitabilnost nego na rast. Novac se više ne daje tako lako, povećavaju se zahtjevi prema kompanijama u koje se ulaže, objašnjaka Henrik Alers, izvršni direktor EY Njemačka.

Iako mnoge vodeće firme i dalje bilježe visoke profite, trenutna situacija je dovela do duboke neizvesnosti, kaže Alers.

"On očekuje veoma tešku drugu polovinu godine: Loše vijesti se gomilaju, moraju da se prevazidju mnoge krize od kojih neke podstiču jedna drugu. Opasnost od globalne recesije je sada realna", ističe.

Alers smatra da će digitalizacija, kojoj je pandemija korona virusa dala ogroman zamah, vjerovatno imati odlučujući uticaj na ekonomiju i berze u godinama koje dolaze.

A tu su Evropa i Njemačka slabo pozicionirane. Od 23 tehnološke kompanije koje su trenutno medju 100 najboljih, 17 ima sjedište u Sjevernoj Americi, četiri u Aziji i samo dvije u Evropi. Prema riječima Alersa, trend digitalizacije je doveo do toga da se posljednjih godina smanji težina Evrope na svjetskim berzama.