Evo koliko možete da uštedite koristeći toplotne pumpe

Uštede ostvarene korišćenjem toplotnih pumpi su dva do tri puta veće u odnosu na sisteme grejanja koji koriste određene vrste fosilnih goriva.

Toplotna pumpa je uređaj koji koristi energiju različitih izvora toplote – vazduh, voda ili zemlja i tu energiju preko freonskog ciklusa prenosi u objekat.

Od vrste toplotnih pumpi zavisi koeficijent efikasnosti, koji može da ide od dva do četiri, pa i više. Uštede mogu da se ostvare i upotrebom toplotnih pumpi za hlađenje u letnjim mesecima, ali i za pripremu sanitarne tople vode tokom cele godine, rečeno je u četvrtoj epizodi podkasta Elektrifikacija 2.0, koji je pokrenuo Centar za unapređenje životne sredine.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Milan Miladinović iz jedne kompanije koja posluje sa toplotnim pumpama rekao je da su komfor, ušteda, čistiji vazduh i mogućnost daljinskog upravljanja samo neke od prednosti toplotnih pumpi.

“Benefita ima mnogo, što u funkcionalnom smislu s aspekta potrošača, što u smislu ekologije i održivosti. To su sistemi koji će svakako smanjiti globalnu potrošnju energije i emisiju ugljen-dioksida koji utiču na globalno zagrevanje”, rekao je Miladinović.

Kako je navedeno, cena uređaja zavisi od vrste, kvaliteta i zemlje porekla, a kreće se u iznosu od 3.000 do 15.000 evra.

Miladinović, kao primer, navodi da se za stan od 80 do 120 kvadrata za 6.000 do 7.000 evra može kupiti uređaj najvišeg kvaliteta, s maksimalnim nivoom automatizacije i dobrim koeficijentom uštede, koji je spreman da se poveže na postojeću instalaciju. Takođe se predviđa da će cene toplotnih pumpi padati u narednih 10 do 15 godina, pa će i period povratka investicija biti još povoljniji.

“Kada se porede objekti koji imaju samo toplotne pumpe sa onim gde su pumpe povezane sa solarnim kolektorima, uštede u potrošnji električne energije su između 36 i 63 odsto, u zavisnosti od količine sunca”, rekao je Miladinović, 

dodajući da se prelazak sa solara na napajanje iz mreže dešava vrlo brzo i da to korisnik ne oseća.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije