<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Država koja je zabranila bacanje hrane

Novim zakonom izrađenim u aprilu mjesecu, španska vlada podstiče nošenje ostataka hrane kući iz restorana, prodavnica i ugostiteljskih objekata. Pored toga, promoviše i podstiče pravljenje džemova i sličnih proizvoda kako bi se smanjile količine zaliha hrane kojoj uskoro ističe rok trajanja. Sve to ima za cilj smanjenje količine hrane koja se baca svake godine.

30. januar 2023, 12:58

Španci od ove godine se bore strogo zakonom protiv bacanja hrane. Prema prijedlogu vlade, od supermarketa, prodavnica i restorana će tražiti da snize cijene proizvoda kojim će uskoro isteći rok trajanja. Pored toga, oni će biti u obavezi da doniraju one proizvode koji se neće iskoristiti, navodi Euronews.

Pored njih, istu obavezu imaju i školski restorani, radničke i bolničke menze, ukoliko se hrana ne upotrebi na bilo koji način, kao zimnica ili kao proizvodi poput džemova i slično. Krajnje rješenje je njeno pretvaranje u stočnu hranu.

Barovi i restorani u Španiji će biti primorani da svojim gostima besplatno ponude "vreće za pse" kako bi mogli ponijeti kući nepojedenu hranu što je u skladu sa novim zakonom o bacanju hrane.

Zakon, za koji se očekuje da će stupiti na snagu od 1. januara sljedeće godine, tražiće od kompanija da već sada naprave planove za smanjenje gubitka i bacanja hrane. Za kompanije koje se ne budu pridržavale ovog zakona predviđene su stroge novčane kazne koje se kreću i do nekoliko desetina hiljada evra, piše TU Magazin.