<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

DOK BANKE PROPADAJU Da li je bolje čuvati novac ili ulagati i gdje?

Riječ struke

20. mart 2023, 2:20

Nakon što je prije deset dana, u petak,10.03., u samo 48 sati američka Silicon Valley Bank (SVB) proglasila bankrot, što je najveći kolaps neke banke u SAD od finansijske krize 2008. godine, prošla sedmica je za evropske berze  bila najgoru u godini uprkos najavama da će “Credit Suisse” i “First Republic Bank” dobiti finansijsku pomoć namenjenu sprečavanju krize u bankarskom sektoru.

Kako za Buku pojašnjava ekonomista Draško Aćimović, akcije Credit Suisse banke su na zatvaranju berze u petak vrijedile 1,86 švajcarskih franaka, a u nedjelju naveče ih je UBS banka kupila po 0,50 švajcarskih franaka, što je, kada se preračuna, 2-3 %  vrijednosti prije nešto više od godinu dana.

To je kraj jedne velike institucije, kaže Aćimović, za koju bi do prije par godina malo ko mogao pomisliti da će prestati da postoji.

S obzirom na bankarska previranja, glavne središnje banke, Banka Engleske, Evropska Centralna banka (ECB), Američka centralna banka, Banka Japana, Švajcarska nacionalna banka i Banka Kanade najavile su  akciju za povećanje likvidnosti. Riječ je o vrlo složenoj akciji na duži period i zapravo se trude da omoguće dovoljno novca za isplate pogotvo u "bank run" situacijama, koje su sve izraženije zbog uznemirenosti ljudi za svoje novce”, istakao je Aćimović.

Na pitanje kako gleda na izjavu člana Upravnog vijeća ECB Pjera Vunša  koji je izjavio da ne očekuje ponavljanje finansijske krize iz 2008. uprkos turbulencijama uzrokovanim kolapsom banke SVB, tvrdeći da su evropske banke bile podložne strožim pravilima od regionalnih američkih banaka, Aćimović ističe da je panika  definitivno najveći problem za banke. Zato se, pojašnjava, trenutno mnogi bankari, pa tako i član Upravnog odbora ECB, trude da umiru javnost izjavama da će ova kriza proći lakše, jer postoje iskustva iz krize 2008.: “Ali, nažalost, činjenica je da je nakon nekoliko američkih i jedna od najvećih evropskih banaka otišla u prošlost i vrlo teško će se sačuvati "opuštenost" u finansijskom sektoru. Dodao bih i da BiH od početka krize pa do sada nije imala sastanak Fiskalnog Savjeta BiH koji bi trebao da analizira situaciju, obavijesti javnost i preduzme sve neophodne korake da se izbjegne loš scenarij razvoja situacije”.

Na kraju smo našeg sagovornika pitali, i koji bi savjet dao građanima, ako imaju “viška” novca, odnosno da li ga je bolje čuvati ili ulagati i gdje: “Sve je trenutno nevjerovatno volatilno i svako ulaganje može biti rizično, tako da je trenutno najbolja ona stara finansijska poslovica-cash is king. Znači čuvati keš, ko ga ima, i čekati neka mirnija vremena”.