Direktna prijetnja generisanju profita

 

Naravno, nije uvijek bilo tako sjajno. Prvo je on bio u Parizu dok sam ja studirala u Zagrebu, zatim sam ja provodila neko vrijeme u Dalmaciji, a on se preselio u Glasgow… “Connecting People” ne funkcionira uvijek tako sjajno kako vam sugeriraju u reklamama.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Naplaćali smo se računa više nego bi se željeli sjećati. Fiksnih telefona kod kuće, u vikendici, kod roditelja i kod prijatelja, o mobitelima da i ne govorim – čitali ste prije neki dan onu priču o mobilnom internetu, zaigranom Nijemcu, i 12 tisuća eura? Ako i niste, mislim da vam je sve jasno.

Onda smo malo sjeli i razmislili, i došli do zaključka da svi ti “pružatelji telefonskih usluga” u određenom trenutku koriste internet za prijenos podataka – to jest mog/njegovog/vašeg glasa. Ako i mi imamo širokopojasnu vezu, onda bi morali moći izbjeći njihovo posredovanje.

Najrašireniji oblik zaobilaženja telefonskih kompanija je svakako Skype- dovoljno je da obje strane imaju kompjuter i mikrofon i besplatna veza može biti uspostavljena. A Skype nije ništa drugo doli jedan oblik korištenja tehnologije zvane VOIP – Voice Over Internet Protocol. I to oblik koji vas vezuje za taj određeni program, izlaže oglašavanju i stavlja na milost i nemilost skype-ovcima ako jedan dan svoje usluge ipak odluče naplaćivati.

Alternativa je potpuno besplatan standard – SIP ili Session Initiation Protocol – kojim se služe međunarodne kompanije pri obavljanju svoje interne komunikacije. Pritom ih telefonski pozivi između ureda diljem svijeta ne koštaju niti lipe.

Sva je ljepota u tome što nitko ne polaže prava na SIP, to je naprosto implementacija VOIP tehnologije koju je svatko (tko ima interesa i znanja) slobodan modificirati i poboljšati. Time se ona neprestano razvija, jako brzo prilagođava potrebama tržišta i u pravom je smislu besplatna i dostupna svima. I znači da ne morate buljiti u ekran i vikati u kompjuter.

Razlog zbog kojeg se ovaj način komunikacije ne promiče je vrlo jednostavan – SIP i VOIP predstavljaju direktnu prijetnju modelu generiranja profita na koji se oslanjanju više- manje sve telekomunikacijske kompanije današnjice. A one sve uspješno primjenjuju uvijek isti recept: agresivnim oglašavanjem i naizgled primamljivim ponudama za kupnju uvijek novijih i modernijih komunikacijskih uređaja lako vas vezuju višegodišnjim ugovorima i ostavljaju u uvjerenju da traženje alternative zapravo nema smisla. Rezultat: milijuni korisnika uredno plaćaju svoje (često bezrazložno prevelike) račune, uvjereni da nisu tako loše prošli jer “ipak su uz ugovor povoljno dobili i novi laptop/kameru/printer”.

Nećemo vam soliti pamet o strašnim korporacijama, nego samo zaokružiti našu priču u kojoj nedostaje još jedna karika – IP telefonski uređaj. On izgleda i funkcionira kao “običan” telefon, razlika je u tome što je umjesto u telefonsku liniju priključen direktno u
router. I to je uistinu jedina početna investicija (govorimo o cijeni reda veličine par stotina kuna, ovisno o proizvođaču).

Ako ste još uvijek skeptični i samo čekate da negdje izleti kvaka 22, imamo samo jednu napomenu: stvar je toliko jednostavna da je čak i naša Vlada jučer objavila da će tijela državne uprave u internoj komunikaciji ubuduće zaobilaziti sveprisutni T-Com. Ima li bolje preporuke?

SIP funkcionira na način koji je vrlo sličan tradicionalnom telefonskom sistemu raširenom u svakodnevnoj uporabi. Vaš telefonski aparat je klijent: radi se ili o specijaliziranom IP telefonskom uređaju ili o običnom telefonu koji je ukopčan u poseban SIP adapter poznat pod imenom ATA – Analogue Telephone Adapter. Klijent je spojen na router direktno žicom, ili bežično kao što je to danas već uobičajeno s prijenosnim kompjuterima. Jednom kada je veza uspostavljena, komunicira s centralom – koja je u ovom slučaju SIP provider (pružatelj IP telefonskih usluga). Većina SIP providera dopušta besplatne razgovore među klijentima neovisno o tome gdje se oni nalaze – geografska lokacija i pojam udaljenosti nemaju isto značenje kao u slučaju telefonskih kabela. Tako i nas dvoje; jedan u Zagrebu drugi u Glasgowu, svaki sa svojim IP telefonom i istim SIP providerom pričamo satima potpuno besplatno. A to pak, potpuno mijenja i definiciju “veze na daljinu”.

Mogućnosti uporabe ove tehnologije, naravno, sežu dalje od spomenute romantične komponente. Na web stranicama odabranog pružatelja usluga jednostavno se otvori korisnički račun koji omogućava telefonske pozive prema “normalnom” telefonskom sistemu (kako u fiksnoj tako i mobilnoj mreži). Ova se usluga naplaćuje, ali po mnogo razumnijim tarifama od onih na koje su nas navikli telekomunikacijski divovi. Prednost je također potpuna kontrola koju imate nad svojim računom u svakom trenutku. Funkcionira kao prepaid, a nadoplaćuje se manje više bilo kojom kreditnom karticom. Kredit je moguće koristiti i za slanje SMS poruka na mreže diljem svijeta, opet po znatno povoljnijim cijenama. I nema neugodnih iznenađenja na kraju mjeseca!

Osim, dakle, početne investicije za IP telefonski uređaj i doplata na račun kada se vama prohtije (a ne kada vas na to natjeraju pod prijetnjom deaktivacije uslijed neuporabe), nema dodatnih troškova. Nema mjesečne pretplate, niti dugoročne ugovorne obveze. Uostalom, SIP telefoni su kompatibilni s bilo kojim pružateljem takve usluge pa je prelazak s jednog na drugi jednostavan, a izbor širok. Štoviše, postoji i mogućnost konfiguriranja uređaja tako da vaš telefon sam bira kojeg providera koristiti ovisno o broju kojeg birate – ovo je, očito, opcija za naprednije korisnike, ali dobro ilustrira spektar mogućnosti koji vam je na raspolaganju.

Iz našeg iskustva, najpraktičnije svojstvo IP telefona je opcija dodjeljivanja određenog telefonskog broja pojedinom uređaju. Tako, primjerice, IP telefon u Hrvatskoj ima lokalni Glasgow telefonski broj pa se svi pozivi prema fiksnim telefonima u toj regiji naplaćuju kao lokalni, a prema mobilnim mrežama kao da smo kod kuće u Glasgowu. Pritom nije bitno gdje se fizički nalazimo – jedino je važno da je IP telefon uključen u router koji je spojen na Internet. Tako imamo situacije da jedan od nas sjedi na terasi na Korčuli, drugi je negdje u Francuskoj, međusobno pričamo besplatno , a majku u Škotsku oboje zovemo po tarifi lokalnog poziva.

Bitno je naglasiti da kada je telefon jednom konfiguriran, nema dodatnog “namještanja” prilikom spajanja na drugim lokacijama – jednostavno nosite sa sobom svoj uređaj i pripadajući kabel kojim se prikopčate u bilo koji dostupni router.

Primjena istog principa na više uređaja otvara znatne mogućnosti uštede pri svakodnevnom poslovanju, kako za male poduzetnike, tako i za raznorazne organizacije kojima budžet nije neograničen. Sami SIP provideri već nude poslovne pakete sa lokalnim brojevima u različitim zemljama koji, u osnovi, pozivaju jedan te isti uređaj koji se pak može nalaziti bilo gdje, snimati poruke, sortirati ih i slati na određeni e-mail… mogućnosti su gotovo neograničene.

Nema više izlika: ostati u vezi, započeti posao ili spasiti svijet, uistinu, nikada nije bilo lakše (ni povoljnije)!

MALI SIP VODIČ

Pružatelji IP telefonskih usluga

Izbor je uistinu velik. Obratite pažnju da odaberete opciju koja omogućava besplatne pozive unutar vlastite mreže, i ima povoljne cijene za zemlje koje ćete najčešće pozivati. Također, informirajte se o načinu plaćanja, osim kreditnih kartica nude se i Paypal transakcije, važno je pronaći opciju koja se vama osobno čini najpraktičnijom odnosno najsigurnijom.

Neki provideri nude opciju proslijeđivanja poziva na “običan” telefon u slučaju da je IP usluga nedostupna, kao i slanje govorne pošte na određenu e-mail adresu, što je praktično ako ste stalno u pokretu.

Nas dvoje s početka priče smo već skoro dvije godine iznimno zadovoljni korisnici www.sipgate.co.uk (postoje i inačice www.sipgate.de i www.sipgate.us s ponudom besplatnih lokalnih brojeva u Njemačkoj i Sjedinjenim Državama).

Draytel se čini dobrom alternativom. Nude lokalne brojeve za gotovo sve zemlje Europe, uključujući i Hrvatsku, po cijeni od 4.99 funti mjesečno.

Neprestano se pojavljuju nove tvrtke i ponude, tako da je preporučljivo konzultirati internet u potrazi za najpogodnijom ponudom.

Telefonski aparati

Uređaj koji svakako (iz osobnog iskustva) možemo preporučiti je Gigaset – Siemensov bežični telefon s bazom koja se priključuje na router. Jednostavan za konfiguriranje i uporabu, elegantnog izgleda i izvrsne kvalitete zvuka, prvi vrhu je liste najprodavanijih u svojoj kategoriji.

Linksys se čini najboljim izborom ako se odlučite za opciju ATA adaptera u kombinaciji s konvencionalnim telefonom, a Grandstream i Cisco vjerojatno nude najbolja rješenja za poslovne korisnike. Svakako vas upućujemo na Google za pregled i ocjene pojedinih uređaja, kao i aplikacija za primjerice iPhone, koje se također razvijaju.

Više informacija

Ako vas je tema zaintrigirala i želite naučiti više, dobra stranica za početak istraživanja je www.voip-info.org koji se predstavlja kao “VOIP Wiki – a reference guide to all things VOIP”.

Tekst preuzet sa prijateljskog portala www.h-alter.org

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije