Da li su bankarske naknade ekonomski opravdane?

Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Goran Radivojac rekao je da bi Agencija za bankarstvo trebalo da izvrši kontrolu i analizu ekonomske opravdanosti naknada koje nam banke naplaćuju.

“Iako neke kolege ekonomisti smatraju da zbog objavljenih ogromnih profita bankama u BiH treba uvesti porez na ekstraprofit ja mislim da to treba riješiti institucionalno putem Agencije za bankarstvo i izvršiti kontrolu i analizu ekonomske opravdanosti naknada koje nam banke naplaćuju”, izjavio je redovni profesor ekonomskog fakulteta u Banjaluci Goran Radivojac.

Radivojac ističe da smo kao društvo bili svjedoci dvije, kako je rekao, “agonije” u bankarskom sektoru – agoniji žiranata i agoniji kredita koji su odobravani u švajcarskim francima.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Danas imamo situaciju u kojoj su banke i prethodne i ove godine ostvarile ekstremne dobiti. Moja preporuka bi bila da se provjeri da li postoji ekonomska opravdanost. Ako je trošak obrade pet feninga, a banka naplati dvije marke, to nije u redu”, rekao je Radivojac na RTRS-u.

Radivojac je ocijenio da “banke koriste situaciju koja je trenutno na tržištu”.

On je istakao da se mora provjeriti odakle banke ostvaruju toliki profit.

“Banke nisu dobrotvorna druuštva, niti se očekuje da besplatno vrše usluge, ali nije u redu da se te usluge ekstremno visoko naplaćuju”, naveo je Radivojac.

Komentarišući, na sugestiju voditelja, informacije da banke nisu htjele da isplate plate pojedinim radnicima (iako nije rečeno, misli se na radnike ATV-a, medijske kuće pod sankcijama američke administracije), Radivojac je opet uputio na ulogu Agencije za bankarstvo RS.

“Postoji određemi stepen nejasnoća i nedefinisanog odnosa koji treba definisati. Želim da kažem da nije primjetno da je Agencija za bankarstvo povukla neke poteze. Ne očekujemo ništa spektakularno, ali neka uđu u banke i izvrše kontrole. Možda mogu naći opravdanje za tolike naknade, ali i ako ne nađu, neka se građanima izađe u susret. Moramo odlučiti treba li oporezivati banke ili ne”, zaključio je Radivojac.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije