DA LI REPUBLIKA SRPSKA IMA NOVAC U INOSTRANSTVU?: Vukanović: Tajni računi? Dodik odgovorio: Od prijatelja…

Kako je sve počelo?

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je, gostujući u programu RTRS-a kako Republika Srpska posjeduje “neki novac koji je deponovan u inostranstvu, koji imamo problem da transferišemo na naše račune, zato što su oni izvršili blokadu”.

Dodik nije govorio o detaljima o ovom novcu ali je rekao da je on sasvim dovoljan za dugogodišnje funkcionisanje Republike Srpske.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Kakvi su to novci koje Republika Srpska posjeduje?

Narodni poslanik Nebojša Vukanović se u svom blogu upitao da li se radi o tajnim računima, te s epita koje je porijeklo tog novca?

“Kakvo je porijeklo novca, da li se nalaze na of-šor računima, da li su oprani novci iz kriminalnih operacija i da li se radi o narodnim novcima opljačkanim u kriminalnim poslovima i dogovorenim javnim nabavkama? Da li se sredstava nalaze na tajnim računima Prointera i Infiniti grupe, Sirijusa, Kaldera, ATV ili Una televizije, čiji su računi u Republici Srpskoj i BiH nedavno ugašeni, ili na nekim drugim firmama i povezanim licima? Zašto su računi i informacije o njima tajni, i kako narod, pa i mi narodni poslanici, ništa o njima ne znamo, ni gdje su, niti na čijim računima? Zašto nisu operativni i kakvim su tajnim operacijama izvučeni iz Srpske? Godinama snimam vile, restorane i nekretnine, govorim, upozoravam i ukazujem na činjenicu da režim pljačka narod i javni novac namještenim poslovima i tendrima, da se novac prebacuje na tajne račune, i da će upravo tamo pokušati da pobjegnu čelnici režima kad se nakaradni sistem uništi i pukne kao prenaduvani balon” napisao je na svom blogu Nebojša Vukanović

On je pozvao ministra finansija u Vladi Republike Srpske Zoru Vidović te premijera Republike Srpske da odgovore gdje se ti računi nalaze, koliko je novaca deponovano na njima, kada su i kako sredstava prebačena, i zašto javnost i poslanici ništa o tom ne znaju?

Jasno je da zvanično ne postoji novac Republike Srpske u inostranstvu, jer bi inače bio spomenut u svim dostupnim materijalima, poput budžeta Republike Srpske. U konsolidovanom izvještaju za drugu polovinu 2023. godine navedeno je osam domaćih banaka preko kojih se ostvaruje javni platni promet i to je sve.

Predsjednik Republike Srpske u svojoj je reakciji na objavu Nebojše Vukanovića je izjavio da su bezobrazne konstrukcije o tajnim računima i tajnim firmama, te istakao da bi to tutori predsjednika Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića, Amerikanci, odavno znali

“Ne postoje nikakvi tajni računi, ne postoje nikakvi računi bilo gdje. To bi Vukanovićevi tutori Amerikanci odavno znali. Ne postoje nikakve tajne firme. Sve su to bolesne i bezobrazne konstrukcije. Postoje prijatelji koji hoće da pomognu i ponosan sam što imam takve prijatelje. Ali, šta Vukanović zna o prijateljstvu i ekonomiji” naveo je Dodik na društvenoj mreži Iks

Iako nije detaljnije obrazložila ministarska finansija Zora Vidović rekla je da postoje sredstva iz inostranstva koja ambasada SAD-a blokira iz inostranstva.

Naglasila je da su određena sredstva već dostupna, ali da američka ambasada blokira njihov ulazak u Republiku Srpsku.

Prema njenim riječima, Republika Srpska bi imala velike koristi od tih sredstava. “To su sredstva prijatelja Srpske, države koje su spremne da investiraju po povoljnim uslovima. Međutim, ne možemo ih dobiti jer je američka ambasada zabranila priliv bilo kakvog novca. To je suština problema,” objasnila je Vidovićeva.

Ona je izjavila da Republika Srpska nije iznijela nikakva sredstva van zemlje.

„Mi nemamo kapacitet za to. Sve insinuacije da je Srpska to uradila su netačne,“ naglasila je Vidovićeva.

Dodala je da ni privatne kompanije iz Srpske ne mogu iznijeti sredstva.

„Jedino to može uraditi Centralna banka BiH, ali to su sredstva Bosne i Hercegovine, ne Srpske, i od tih sredstava nema efekta za nas. Banke koje mogu iznijeti sredstva su one koje imaju strani kapital, čije su matične banke u inostranstvu,“ objasnila je Vidovićeva.

Javnost Republike Srpske mora biti upoznata sa svima aspektima ove problematike te pomalo nespretno sročenim izjavama o navodnim sredstvima deponovanim u inostranstvu.

Iako je prvobitno rekao da se radi o deponovanom novcu, Predsjednik Milorad Dodik je rekao da se radi o “novcima prijatelja” te da su sredstva blokirana zbog američke ambasade. Ministrica finansija Zora Vidović ističe da Srpska nema kapacitet za iznošenje sredstava iz zemlje i također da se radi o sredstvim prijatelja. Kojih prijatelja, za koju svrhu?

Narodni poslanik Nebojša Vukanović poziva na transparentnost zbog sumnji u porijeklo sredstava. Jasnije i dosljednije izjave nadležnih institucija ključne su za razjašnjenje situacije i izbjegavanje daljnjih zabuna.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije