Cure nove informacije: Volkswagen bi mogao otpustiti čak 30.000 radnika

Nije tajna da Volkswagen razmišlja o zatvaranju tvornica i ukidanju radnih mjesta u Evropi, ali sada su otkrivene prve brojke vezane uz to koje su zaista zapanjujuće. Novi izvještaj sugerira da bi čak 30.000 zaposlenika moglo biti otpušteno. To je ogroman broj, no i broj zaposlenih u VW-u je također ogroman. Naime, godišnji izvještaj kompanije za 2023. pokazao je da VW samo u Njemačkoj zapošljava 298.687 ljudi.

Proizvođač automobila odmah je osporio brojku od 30.000 otkaza, ali je glasnogovornica za DPA rekla: “Jedna je stvar jasna: Volkswagen mora smanjiti svoje troškove u svojim njemačkim lokacijama.” Nije otkrila koliko je radnih mjesta ugroženo, ali je napomenula da će “o tome biti razgovora u budućnosti”.

Dok Volkswagen ne otkriva detalje, Manager Magazin sugerirao je da bi odjel za istraživanje i razvoj mogao pretrpjeti veliki udarac. Po njima, otkaze bi moglo dobiti otprilike 4.000 do 6.000 zaposlenika u ovom odjelu koji trenutno ima oko 13.000 uposlenika. Izvještaji također sugeriraju da kompanija želi smanjiti ulaganja za 10 milijardi eura u sljedećih pet godina.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

U augustu je šef marke VW Thomas Schäfer istaknuo da su fiksni troškovi porasli, a električna vozila imaju niže profitne marže, što pritišće zaradu. Nedavno je izvršni direktor Volkswagen grupe Oliver Blume upozorio da je automobilska industrija u Europi u “vrlo zahtjevnoj i ozbiljnoj situaciji”. Dodao je da je Njemačka zaostala u konkurentnosti te je otvorio temu zatvaranja tvornica Volkswagena.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije