Cijene gasa u Evropi dostigle NAJVIŠI NIVO ove godine

Cijene gasa u Evropi dostigle su najviši nivo ove godine zbog sve veće zabrinutosti oko snabdijevanja, uz dodatne geopolitičke rizike.

Porast cijene došao je uprkos tome što su skladišta gasa u EU skoro puna.

Cijena TTF (Title Transfer Facility) evropskog referentnog pokazatelja, porasla je u petak za 1,9 odsto na 42,98 evra po megavat-satu, što je najviša cijena od početka decembra prošle godine, prenosi Financial Times.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Analitičari navode da su neplanirani prekidi u dotoku gasa iz Norveške, koja je najveći dobavljač prirodnog gasa za Evropu, kao i geopolitički rizici, uključujući sukob na Bliskom istoku, glavni faktori koji utiču na rast cijena gasa.

Od 18. oktobra, zalihe prirodnog gasa bile su veće za 2,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu i 4,6 odsto iznad petogodišnjeg sezonskog prosjeka, što ukazuje na dovoljne zalihe prirodnog gasa. U Evropi su skladišta gasa bila popunjena 95 odsto do 22. oktobra, iznad petogodišnjeg sezonskog proseka od 92 odsto za ovo doba godine.

Snabdevanje Azije ruskim gasom nastavlja da raste uz očekivanja da će se dodatno povećati, budući da Evropa diversifikuje svoje energetsko snabdijevanje i smanjuje zavisnost od ruskog gasa putem gasovoda, pokazuju podaci kompanije S&P Global Commodity Insights, prenosi Biznis.rs.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije