<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BiH prijeti gubitak više od 250 miliona evra

14. maj 2024, 5:47

Kompanije iz BiH mogle bi godišnje gubiti više od 250 miliona evra ukoliko se zemlja ne priključi sistemu plaćanja prekograničnog poreza na izvoz ugljenika (CBAM) kojeg je uvela EU kako bi podstakla nečlanice da prestanu proizvoditi električnu energiju iz fosilnih goriva.

  Od 1. oktobra 2023. Evropska komisija uvela je mehanizam za ugljenično prilagođavanje na granicama (CBAM) koji se odnosi na države nečlanice koje izvoze robe u EU. Do početka 2026. te se države mogu priključiti tom mehanizmu i plaćati prekogranični porez unutar tih zemalja, a ako to ne učine, njihove će robe biti dodatno oporezovane u EU, prenosi N1.  

–Došli smo do rezultata da bi eventualni gubici za BiH, ukoliko uskoro ne uđemo u sistem trgovine ugljenikom, iznosili između 150 i 250 miliona evra – rekao je u utorak predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković.

Objasnio je kako kompanije iz BiH izvoze 70 odsto roba na tržište Evropske unije i upozorio da će robe postati nekonkurentne ako kompanije budu morale plaćati dodatni porez u EU. CBAM-om su obuhvaćeni proizvodi iz područja proizvodnje cementa, aluminijuma, đubriva, proizvodnje električne energije, željeza i čelika.

Uvođenjem obaveze plaćanja prekograničnog poreza, Evropska unija nastoji podstaći zemlje nečlanice da započnu s energetskom tranzicijom i ulaganjem u obnovljive izvore energije. BiH najveću količinu električne energije proizvodi sagorijevanjem uglja u termoelektranama.

Od ukupno 17 teravatsati električne energije, čak 10 se odnosi na proizvodnju u termoelektranama u dvjema elektroprivrednim kompanijama sa sjedištem u Sarajevu i Trebinju. Jedino EP Hrvatske zajednice HercegBosne sa sjedištem u Mostaru svu energiju proizvodi iz obnovljivih izvora korištenjem vode i vjetra.