“Balkan solar samit”: Do 2050.godine bez termoelektrana, posvetiti veću pažnju proizvodnji energije iz OIE

Samit je prilika za kompanije da predstave proizvode i usluge potencijalnim investitorima iz različitih sektora, oblikujući čistu i pametnu energetsku budućnost.

Otvaranju samita prisustvuju i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

On je rekao je da je električna energija preduslov razvoja i da će se u narednom periodu više ulagati u obnovljive izvore uz zaštitu životne sredine

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Očekujem da `Balkan solar samit` postane tradicionalno mjesto okupljanja. Samit ima podršku Vlade i naših kompanija i drago nam je da smo domaćini ovog značajnog skupa.Već za sutra se planiraju razgovoro sa potencijalnim investitorima u sektor solarne energije.U saradnji sa `Elektroprivredom`, Republika Srpska želi da promoviše taj program u većoj mjeri nego što je to do sada bilo. Veliki je broj pitanja i nepoznanica. Očekujem da upravo danas i sutra na ovom samitu dobijemo odgovore”, rekao je Višković.

U ovom momentu Vlada Republike Srpske dodijelila je 1.158 megavata u sektoru proizvodnje solarne energije a uskoro se može očekivati izdavanje građevinske dozvole za izgradnju solarne energije u Nevesinju, jačine 500 megavata.

“BiH, a time i Republika Srpska, u ovom momentu ima skoro 60 odsto proizvodnje iz termoelektrana a do 2035. godine trebalo bi da bude obrnut procenat u korist zelene energije. Do 2050. godine u pogonu ne bi trebalo da ima termolektrana”, istakao je Višković.

S tim u vezi, premijer je naveo da je Republika Srpska ozbiljno pristupila ovom pitanju i očekuje da će samo udio solarne energije u ukupnom bilansu proizvodnje biti povećan sa 1,5 na 3,3 odsto u ovoj godini te da će se posvetiti značajno veća pažnja proizvodnji energije iz obnovljivih izvora.

“Akcenat je na očuvanju životne sredine. Energija nam je potrebna, ali nam ne treba ako ćemo zagaditi našu životnu sredinu”, poručio je Višković.

Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić koji je učestvovao na prvoj panel-diskusiji “Uloga i značaj solarne energije na putu ka karbonskoj neutralnosti” zjavio je da je Republika Srpska veoma aktivna u procesu dekarbonizacije, te da je “Balkan solar samit” prilika da se razmijene iskustva u toj oblasti.

“Krajnji cilj je da se proces dekarbonizacije okonča do 2050. godine” rekao je Đokić.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Staša Košarac  je rekao da su ispravne politike i opredjeljenja rukovodstva RepublikSrpske da energetika zauzme adekvatno mjesto.

“To sve da bismo uspjeli da u zadatim rokovima Evropske energetske zajednice uskladimo našu legislativu, prije svega kada je riječ o obnovljivim izvorima energije. I da pokažemo spremnost za dalji razvoj energetike, pa i energetske stabilnosti i bezbjednosti, kako Srpske tako i Federacije BiH” – rekao je Košarac novinarima u Banjaluci.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić izrazio je zadovoljstvo što je Banjaluka domaćin ove značajne konferencije, te istakao da su obnovljivi izvori energije aktuelna tema.

” Dajemo podršku ovom samitu jer on sve više poprima, ne samo regionalni, nego i međunarodni karakter i okuplja stručnjake iz cijelog svijeta. Pratimo proces dekarbonizacije i preuzimanje direktiva EU s ciljem ispunjavanja prioriteta iz zelenog plana za zapadni Balkan ” rekao je Klokić.

Otvaranju samita prisustvovao je i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković a pored njega, prisutni su i  drugi predstavnici lokalnih zajednica, kao i predstavnici “Еlektroprivrede Republike Srpske”, javnih preduzeća iz Republike Srpske, Federacije BiH, kao i kompanija iz inostranstva.

Generalni pokrovitelj skupa je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije