Жртве породичног насиља након сигурне куће немају гдје да живе: Враћају се злостављачу или завршавају на улици!

Да би жена изашла из круга породичног насиља потребно јој је наћи посао и смјештај

Maja Isović Dobrijević / 18. октобар 2021

Foto: Ilustracija

 

Родно засновано насиље опстаје у БиХ због дубоко укоријењених патријархалних ставова и традиционалних друштвених оквира. Иако постоје институције и казнене одредбе мушкарци у нашем друштву још увијек често туку жене, физички и психички их злостављају, а дјеца су свједоци или такође жртве таквих насилника. Иако постоји неколико сигурних кућа, којих свакако нема довољно, жене након боравка у сигурним кућама немају трајно рјешење смјештаја. Оне или се враћају злостављачу, моле родбину да их приме или завршавају на улици. Због тога је важно ријешити проблем трајног смјештаја за жене које су жртве проодичног насиља.

Управо на ту тему, округли сто „Проблем трајног збрињавања жена жртава насиља“ окупио је данас у Бањалуци представнике ресорних министарстава и институција Републике Српске, сигурних кућа, Центра за социјални рад, студенте социјалног рада, те представнике локалних и међународних организација цивилног друштва у организацији Уније студената социјалног рада,  уз подршку Мисије ОЕБС-а у Босни и Херцеговини.

Студенти социјалног рада су истакли да би Влада РС и надлежне институције требале финансирати социјалне станове који би се од стране оних којима су ти станови потребни плаћали на примјер 50 КМ. Истакнуто је да је важно женама које су жртве породичног насиља наћи запослење, јер само тако могу изаћи из круга пакла у којем живе.

Маја Савковић, представница Уније студената социјалног рада у Бањалуци, рекла је да се насиље над женама треба пријавити и да треба пружити подршку женама које су жртве насиља, као и њиховој дјеци.

“Жене и дјеца кад проживе злостављање у кући, након боравка у сигурној кући, немају гдје да оду. Они морају потражити смјештај или код своје родбине или завршавају на улици. Након овог округлог стола, донијећемо одређене закључке које ћемо прослиједити надлежним институцијама да би жене успјеле да остваре своје могућности социјалног становања у становима који ће бити организовани од стране надлежних”, рекла је Маја.

Мирјана Лукач, директорица Гендер центра Републике Српске, рекла је да је пандемија донијела пораст насиља у породици, али то нам статистике нису показале, јер жене нису пријављивале то насиље због страха.

“Много је жена које су биле жртве насиља, а са њима и њихова дјеца која су присуствовала свим тим догађајима који су се дешавали. Жене које су жртве насиље углавном су економски зависне од насилника, јер жене које су економски независне знају да постоји институција развода и да могу да оду од насилника. Најважније је да се тим женама нађе посао, да би оне биле економски независне да би могле да се брину о својој дјеци. Поред посла, треба им наћи и смјештај”, рекла је Мирјана Лукач и истакла да је важно наћи системско рјешење.

Младен Стојчић, правни савјетник теренске канцеларије ОСЦЕ-а у Бањалуци, рекао је да Мисија ОСЦЕ-а већ дужи низ година сарађује са Унијом студената социјалног рада, а као резултат те сарадње је и организација данашњег догађаја на којим се говори о трајним рјешењима смјештаја за жртве породичног насиља.

ПРИЈАВА НАСИЉА

Грађани/ке Босне и Херцеговине морају знати да је насиље у породици кривично дјело, те да у случају изложености том облику насиља, своје право на заштиту треба да потраже на сљедеће начине:

- Пријавом насиља полицији на број 122

- Позивом на бесплатане СОС телефоне 1265 (за ФБиХ) и 1264 (за РС)

- Обраћањем Центру за социјални рад у вашој општини, од чијих службеника/ица можете затражити смјештај за вас и вашу дјецу у једној од сигурних кућа гдје вам се може пружити неопходна медицинска, социјално-правна, психолошка и друга помоћ, а гдје можете остати до 3 мјесеца

- Тражењем помоћи од невладиних организација које се баве заштитом људских права.

Подсјетимо да је од 1. маја прошле године на снази нови Закон о заштити од насиља у породици у Републици Српској којим је насиље у породици квалификовано као кривично дјело.

 


Бука препорука

Женска права

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.