Зоран Шпрајц за БУКА подцаст: Док год имамо оволико ухљеба и људи овисних о држави, нема шанси за промјену, јер људима мало за срићу триба

Погледајте интервју који је главни и одговорни урадник портала Бука Александар Трифуновић урадио са водитељем и уредником Зораном Шпрејцем уочи избора у Хрватској.

Buka / 04. јул 2020

Емитовање Бука подкаста и интервјуа о изборима у Хрватској почело је синоћ разговором са Зораном Шпрајцом, једним од најбољх водитеља у Хрватској кога је увијек задовољство гледати у РТЛ директу.

Причали смо у Новинарском дому о стању у медијима, новинарству, рекао нам је да има ту срећу да ради свој посао како жели и хоће, без притисака, али да је то са друге стране много више посла у односу на рад у медијима гдје плата стиже редовно, трудио се или не, међутим рекао је како са те стране схвата новинаре који бирају такву врсту (не)ангажованости. 

Разговор смо започели са кампањом у Хрватској, односно колико је она била занимљива!

Шпрајц: Ова кампања је једнако занимљива као и у Србији. Досадна је! Што значи да у Хрватској не можезе направити занимљиву кампању ни када је разултат неизвјесан. Логично је зашто је досадна у Србији, јер је тамо све унапријед одлучено. Али, није логично зашто је овдје досадна. А досадна је зато што нема маште, када говоримо о самој кампањи, спотовима, порукама, визуалима... Боје се искорачити из тих неких маинстреам порука. И спотови ХДЗ-а и Рестарт коалиције имају и рибар, пекар, лекар, апотекар... калсика, само што ХДЗ у правом плану истиче Пленковића, а у Рестарту се сви морају видјети, да се неко не би увриједио. Шкоро и његова кампња је једнако досадана, са порукама домовина Хрватска... Нешто мало Милорад Пуповац се на свој рачун зафркава, али нејму је лако он има сигуран мандат.

Трифуновић: Коме је више помогла ситуација са пандемијом, позицији или опозицији?

Шпрајц: Па није помогкла никоме јер не би ту било великих скупова и овако и онако. Једноставно доба великих скупова, митинга је прошло. Занималње које уопће код људи пробуђује та политичка естрада је из године у годину све мање и то показује излазност из године у годину. Видјећемо колико ће се ова ситуација са пандемијом одразити на излазност. А то онда може ићи у прилог једнима или другима. Занимљиво је да су у домовина за старије и немоћне углавном гласачи или ХДЗ-а или СДП-а. Тамо ће бити проблема са организацијом гласања, ако да би се могло догодити да мања излазност овај пут не одговара ХДЗ-у, него да можда на тај начин неке друге мање странке, лијеве странке, особито зелена коалиција добију нешто више него што смо очекивали. 

Погледајте цијели интервју:
 


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.