Знате ли коју температуру не треба снижавати јер се с њом тијело само бори?

Такођер, просјечна температура људског тијела смањује се с годинама те се увелике разликује од температуре код дјеце

BUKA portal / 25. октобар 2020

 

Прије него што посегнете за лијековима, испробајте природне начине за снижавање температуре које су користиле наше баке. Изненадит ћете се!

 

Повишена тјелесна температура је природна обрана тијела против болести те се јавља када у њему постоји нека инфекција или озљеда. Она појачава обрамбене механизме тијела те је заправо добар знак да ваш имунолошки сустав добро функционира.

 

 

Нормална тјелесна температура варира од 36°Ц до 37°Ц, иако код неких људи може пријећи 37 ступњева ако дуго бораве на сунцу. Температура тијела тијеком дана осцилира па је тако највећа између 17 и 20 сати, а најмања између 3 и 5 сати. Такођер, просјечна температура људског тијела смањује се с годинама те се увелике разликује од температуре код дјеце.

 

 

Како се мјери температура?


Температура се код дјеце и одраслих најчешће мјери аксиларно, односно стављањем топломјера под пазух при чему кожа мора бити суха како би измјерена вриједност била реална. Осим аксиларно, мјери се и орално те ректално и то најчешће код дојенчади јер је тако најлакше. Код одраслих се ректално мјерење проводи код сумње на упалу црвуљка.

 

Температура код одраслих се снижава тек кад пријеђе 38 °Ц док се она нижа не снижава јер пуштамо тијело да се само бори. Но, ако прелази 38, а не спуштамо је, врућица може имати посљедице попут дехидрације и може утјецати на мозак.

 

Повишена температура код дјеце снижава се ако је изнад 37,7 °Ц. Ако је температура ректално измјерена код вашег дјетета виша од 38,5 °Ц, одмах се обратите лијечнику.

 

Како скинути температуру?


Повишена тјелесна температура јавља се и код бактеријских и код вирусних инфекција, но лијечење је увелике различито. Бактерије убијају антибиотици, али они нису учинковити против вируса. Све што можете учинити ако имате прехладу или грипу јест мировати и пити пуно текућине, најбоље воду или незаслађени чај, а ако имате апетит, једите лагану храну попут јуха које ће вас окријепити и убрзати опоравак.

 

Најлакши и најбржи начин за спуштање температуре јест узимање лијекова на бази парацетамола (у неким случајевима и ибупрофена), но може се учинковито скинути и природним путем који је увијек бољи избор. Ево неких најпознатијих који се већ стољећима користе у народној медицини:

 

Туширање млаком водом


Старински начин скидања температуре свакако је туширање млаком водом. Нипошто се не препоручује хладна јер би организам могао доживјети шок и још више повисити температуру. Прије и након туширања обавезно измјерите температуру.

 

Облози


Млаки облози положени на главу такођер могу помоћи у скидању повишене температуре, али исто тако пазите да их не намочите превише хладном водом. Када се облог загрије, окрените га на другу страну. Кад је и она топла, облог поновно намочите млаком водом и положите на чело.

 

Скидање температуре кромпиром


Кромпири одлично упијају топлину па су један од најучинковитијих природних лијекова за скидање температуре. Нарежите двије до четири дебеле плошке кромпира, положите их на табане и навуците чарапе. Држите их барем пола сата или док се температура не спусти. Ако је потребно, поновите третман с новом туром кромпира.

 

Третман ракијом


Знате како кажу наши стари – ракија је лијек за све! Алкохол извлачи топлину као и кромпир па се препоручује умасирати га у кожу, поготово на табане, прса, простор иза кољена и надланице. Ако немате ракију, достатан ће бити и медицински алкохол.

 

Охладите просторије


Када имате врућицу, нипошто не боравите у загријаним просторијама већ отворите прозор како би спустили температуру собу, а тиме и температуру свога тијела. Но, немојте претјерати – ако почнете дрхтати, затворите прозор и покријте се.

 

Спуштање температуре код дјеце


И дјеци можете скидати температуру природним начинима попут туширања млаком водом, млаким облозима или кромпирима, но око масаже ракијом посавјетујте се с лијечником. Такођер, осигурајте дјетету пуно текућине и расхладите његову собу. Ако температура прелази 38,5 °Ц и не успијевате је спустити, обавезно контактирајте лијечника.

Ако се дијете зноји, промијените му мокру одјећу како се не би додатно прехладило.

 

Како разликовати грипу и прехладу од коронавируса?


Ако имате температуру и сумњате на коронавирус, обратите пажњу на симптоме. Уз температуру обично се јавља и сухи кашаљ, грозница, кратак дах, некада и прољев те повраћање, а често се осјећа и слабост у цијелом тијелу, баш као и код грипе.

 

Међутим, кихање, главобоља и цурење из носа, који се обично јављају код прехладе и грипе, нису карактеристични код заразе коронавирусом.

 

Ако симптоми потрају дуже од седам дана и/или ако сте били у директном контакту са зараженом особом, обратите се свом лијечнику или се јавите у надлежну ЦОВИД амбуланту.

 

Ослободјење


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.