ЖИВОТ ПОРЕД ДЕПОНИЈЕ “Људи се ноћу буде због гушења. Уколико остане овако, сви ћемо обољети”

Грађани крећу у нове протесте, након што су прије пар дана фотографисали на десетине угинулих риба дуж корита ријеке.

Tatjana Čalić / 22. новембар 2019

 

Борба за право на нормалан и здрав живот преко 8 000 Мостараца се наставља.

Поново крећу са протестима, обзиром да градске власти и након низа изнесених доказа, докумената, фотографија, инспекцијских налаза, нису учинили ништа како би се градска депонија Уборак, на којој се годинама одлагао анимални, медицински и болнички отпад измјестила из насељеног мјеста. 

Подсјетимо, ситуација је ескалирала љетос, када је откривено да је на депонију комуналног отпада одлаган муљ с постројења за пречишћавање отпадних вода у Мостару, у коме се налази енормно висока концентрација пиралена. Након 11 дана блокаде, постигнут је договор са градским властима да се депонија измјести, али до данас ово питање није ријешено, а прије пар дана десио се и помор рибе на ушћу у Неретву из потока Сушица, који протиче крај депоније.

Био је ово повод да разговарамо са Омером Хујдуром представником Грађанска иницијатива "Јер нас се тиче", која броји преко 1000 чланова и на десетине хиљада симпатизера. Дјелују од маја мјесеца са једним циљем - трајним измјештањем депоније са тренутне локације.

И након рока који сте дали градским властима љетос да се ријеши проблем депоније Уборак, до данас ништа није ријешено. Мирне протесте сте одржали прије пар дана, а нове заказали  за недељу, 1. децембра?

Немамо другог рјешења него просвједовати. То је наша морална обвеза како би заштитили властиту егзистенцију, јер уколико се настави овако радити, сви ћемо обољети. Такође, наши кораци у наредном периоду огледат ће се у правној борби против свих које сматрамо кривцима за овакво стање. Устрајат ћемо и у мирним просвједима, како би свима показали да нећемо одустати.  Тражимо и хитно засједање Тима за изналажење нове локације за депонију, те назочност свих именованих на састанцима, како би изнашли крајње рјешење и нову локацију. Такођер, спремни смо бити и конструктивни, обзиром да смо дијелом Тима који је задужен за изналазак нове локације, једна ствар је сигурна само, а то је да депонију бескомпромисно више не желимо у бјелопољској котлини.

Да ли се све ово вријеме опет, без контроле, на Уборак довози све и свашта - опасни муљ, анимални отпад, медицински отпад?

Након наших просвједа, направљени су неки помаци, наиме, према неслужбеним информацијама, болнице су потписале уговоре са приватним фирмама за одвоз медицинског отпада, међутим, све остале врсте отпада од анималног до комуналног и даље долазе на депонију. Највећи проблем јест тај несносан смрад који се шири у радијусу неколико километара са депоније, те који онемогућава нормалан живот за преко 8000 људи.

Прије пар дана објавили сте и потресне фотографије помора рибе у потоку Сушица. Имате ли претпоставку о чему се ради, да ли се некада вршила анализа воде?

Да, међу првима смо дошли на мјесто помора рибе. То се тиче проблема о којем ми већ преко пола године говоримо у јавности, а то су процједне воде са депоније, које без било какве филтрације и анализе путем потока Сушица доспијевају у Неретву, тако да смо прије пар дана свједочили еколошкој катастрофи. Инспекције са свих разина власти су изашле на терен на наш аларм, те су изузели узорке. Очекујемо журне повратне информације, обзиром да нам пријети епидемија, јер се у том потоку напаја локална стока, чије производе конзумира шира популација града.

Ваша иницијатива је показала колико је важан грађански активизам - како скренути пажњу јавности на проблем и покушати пронаћи рјешење. Колико сами грађани Мостара свјесни значаја вашег ангажмана? Како већина доживљава ваше протесте, објаве?

Ми смо показали да се устрајним радом и вољом може фокус јавности ставити на ствари које су од животне важности за животну средину и околиш. Људи се полако буде и схваћају да ово није проблем само насеља уз депонију, него је, заправо, проблем цјелокупне заједнице. Ми смо јасни у свом науму да депонија не може бити у насељеном мјесту, а посебно депонија која крши сва могућа правила и еколошке стандарде.  Људи у радијусу од два километра практички се ноћу буде због гушења од смрада са депоније. Депонија је уједно и једна рефлексија цјелокупног стања и крајњи је резултат немара надлежних за здравље грађана.
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.