Завршен састанак у Београду: Ево шта су изјавили Вучић и Додик

Предсједник Србије Александар Вучић састао се у Београду са представницима Срба из Босне и Херцеговине и Црне Горе.

N1 Srbija / 15. фебруар 2020

Александар Вучић је изјавио да се Србија налази пред великим политичким искушењима "и то у тренутку кад је економски најснажнија у последњих 50 година."

Он је истакао да је Србија увијек била уз свој народ.

"Србији је неопходан мир више од свега, да је Србији неопходно време да оснажимо и ојачамо Србију. Да имамо више деце. Да поред свих емоција које показујемо због различитих отворених политичких питања, морамо стратешки да водимо рачуна о томе", рекао је Вучић.

Додаје да је свјестан да се то дјелу јавности не допада и који би желели радикална рјешења.

"Нисам ни кукавица ни плашљивац, само је моја молба свима да пре свега водимо рачуна и да знамо да је највећи успех Србије управо у томе колико друго може да се чува мир, колико више деце можемо да имамо и колико наша економија може да буде успешнија", рекао је предсједник Србије.

Он је рекао да је посебно забринут због ситуације у БиХ и РС и да стога моли члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједницу Републике Српске Жељку Цвијановић да имају у виду интересе цјелокупног нашег народа, а да разумије њихову бојазан и проблеме са којима се суочавају.

"Замолио сам да све раде правно, кроз институције, без било какве шире дестабилизације целог региона", рекао је Вучић оцјењујући да је неправедно то што се ради српском народу.

Вучић је поручио да неће дозволити да за све окриве српски народ.

Милорад Додик је подсјетио да је "раније донесена декларација СДА да се уруши Република Српска (РС) се примјењује тако што су путем одлуке Уставног суда сада зашли не само у симболе РС, него и у имовину.

" Након неколико пресуђених одлука да имовина припада ентитетима, сада су то поништили и пребацују то на ниво БиХ чиме се урушава РС. За нас је то пређена црвена линија, то подржавају западне земље које су дио напора да се угуши РС", рекао је Додик. Он је поручио да ће искористити све институционалне могућности, путем Народне скупштине РС, и учешћем у институцијама БиХ.

Напоменуо је да неће предузети ниједну мјеру која би довела до дестабилизације. Али Република Српска треба да иде својим путем и да донесе у догледно вријеме и одлуку о својој самосталности", рекао је Додик и поновио могућност одржавања референдума о статусу Републике Српске

 


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.