Заронио је у најдубљи дио океана и на површину се вратио са грозним вијестима

Американац који истражује дубине подводног света је окончао најдубље зарањање с људском посадом у историји, и на површину се вратио са грозним вестима.

BUKA portal / 27. мај 2019

Чак 10.927 метара испод површине океана Виктор Весково је пронашао ђубре. Он је стигао до Цхалленгер Деепа, који се налази на јужном делу Маријанског рова. Истраживање дна трајало је четири сата, а Весково је поставио рекорд за одлазак на најдубљу тачку под морем до које је човек стигао.

Претходно рекорд је држао режисер "Титаника" Джејмс Камерон 2012. Циљ мисије је мапирање најдубљих подводних места на свету.

Осим четири нове врсте које би могле да укажу на порекло живота на Земљи, Весково је на дну затекао пластичне кесе и амбалажу слаткиша. На дно се спустио у подморници "Тхе Лимитинг Фацтор", а целокупно истраживање снима Дисцоверy Цханнел и ради се о серијалу "Фиве Деепс Еxпедитион".

 

 

Следеће зарањање је у Моллоy Дееп у Северном леденом океану које ће се десити у августу ове године. За четири сата истраживања дна, Весково је искористио и да ужива.

- Искрено пред крај сам се искључио, завалио у кабини и уживао у сендвичу с туњевином док сам јако споро плутао тик изнад најдубљег места на Земљи, уживао у погледу и био захвалан на свему је тим технички извео. То је био јако миран тренутак среће. И онда сам се вратио горе - рекао је Весково.

Маријански ров је најдубљи у Тихом океану, а уједно и најдубљи на свету. Поређења ради тај ров понире више у дубину него највиша планина на свету, Монт Еверест у висину.

Весково је недавно у Индијском океану снимио мистериозно ново биће које подсећа на медузу.

Ноизз


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.