Вуд: Више од трећине криминалних активности је у вези са наркотицима

САРАЈЕВО - Више од трећине свих криминалних активности на неки начин је у вези са производњом, кријумчарењем и дистрибуцијом различитих врста наркотика, изјавио је данас у Сарајеву шеф Одјељења за владавину права у Канцеларији ЕУ у БиХ Ричард Вуд.

BUKA portal / 19. новембар 2018

Вуд је, уочи почетка конференције под називом "БиХ на путу ка ЕУ: Прилика за развој сарадње и јачање заједнице у борби против злоупотребе дроге", рекао новинарима да је веома важно да питање ове борбе буде ријешено и да напори буду усмјерени ка побољшању безбједности, здравља и развоја у БиХ.

"Трговина наркотицима доноси милијарде евра профита криминалним групама, а тај стечени капитал омогућава им даљи развој на рачун здравља и безбједности грађана ЕУ и Балкана. Јасне су везе између употребе наркотика и финансирања тероризма и вјерује се да је профит од трговине наркотика у ЕУ један од основних извора финансирања терористичких активности изван ЕУ", истакао је Вуд.

Он је додао да је борба против трговине наркотицима међу основним приотритетима ЕУ. "Продручје Југоисточне Европе, укључујући и БиХ, је дугогодишњи коридор, односно рута за кријумчарење наркотика према тржиштима у Западној и Централној Европи, такозвана балкансака рута, која је на жалост жива и присутна", нагласио је Вуд.

Према његовим ријечима, овакве пријетње могу бити ријешене кроз постојање јасног плана дјеловања, а одговор мора бити свеобухаватан, уравнотежен и циљан, и мора се заснивати на националној, регионалној и међународној сарадњи.

Вуд је навео да је један од приоритета ЕУ у области међународне сарадње тај да се земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима за чланство у Унију помогне у изградњи капацитета за борбу против наркотика.

Он је позвао власти БиХ да ураде свој дио посла и да што прије буде потписан споразум са европском агенцијом за правосудну сарадњу - Евроджастом, те указао да двије године након потписивања споразума са Европолом још није одређена контакт тачка за сарадњу.

Предсједник Удружења "Прослави опоравак" Боро Гојић појаснио је да чланови овог удружења на разне начине покушавају да допру до људи који имају проблем са конзумирањем наркотика, те да их стави у процес опоравка.

"Наш циљ је да људи који су имали проблем са конзумирањем наркотика једног дана доживе излаз из те проблематике, те да на не буду више стигматизовани и маргинализовани, већ да буду интегрисани у друштво и живе нормалним животом", рекао је Гојић.

Он је додао да је, према подацима овог удружења, у посљедњих годину и по забиљежен енорман раст употребе матамфетамина /спид/, те да је просјек доби тражилаца помоћи са 28 пао на 24 године.

Циљ конференције је актуелизација изазова у борби против злоупотребе дроге у БиХ, с посебним освртом на јачање координације и изналажење системских рјешења у тој области на путу земље ка ЕУ.

 

Извор: Срна


Бука препорука

ЕУ/БиХ

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.