Врло опасно је пунити мобилни на јавном мјесту, ево и зашто

Многа јавна мјеста данас су опремљена портовима за пуњење, који заиста помажу када је батерија мобилног уређаја празна. Али питање је које то ризике са собом носи и зашто је опасно пунити телефон на јавном мјесту.

BUKA portal / 03. децембар 2019

 

Јавни пуњачи представљају опасност по безбједност личних података. Простори попут аеродрома, кафиц́а, станица имају УСБ портове или каблове, гдје онај коме треба пуњач може напајати свој уређај. Хакери, преко каблова, инсталирањем вируса на ваш уређај могу да украду све ваше податке, па чак и новац. Метода се назива "Јуице хацкинг" или напад пуњењем.

Како се подаци могу украсти преко УСБ портова

Портови за јавно пуњење могу да се повежу са рачунаром цyбер-криминалаца, а затим се повезују на уређај који почне да се пуни. Тако хакери добијају илегални приступ свим подацима похрањеним на вашем телефону. Вирус се инсталира преко пуњача, а чак и након што искључите мобилни телефон са УСБ порта, он је доступан за инфилтрацију. Сви ваши подаци су под ризиком, укључујуц́и фотографије, базу контаката, биљешке, музичке датотеке и кеш-датотеке, преноси Спутник.

Како се заштитити од "Јуице хацкинг"

Ево неколико савјета како да избјегнете тајни напад на своје уређаје.

Прво, боље је имати преносиву батерију, због чега нец́ете морати да пуните уређај на било ком фиксном пуњачу. Још једна препорука је да батерију напуните преко утикача умјесто преко УСБ-а. Међутим, постоје ситуације када је једина опција напајање телефона у подручју за пуњење са УСБ прикључцима. Постоји неколико трикова да се заштитите од некаквог злонамјерног напада.

Искључите уређај. Када је ваш телефон искључен, немогуц́е је пренијети податке на рачунарске системе повезане на јавне станице за пуњење.

Користите кабал који је само за пуњење. На тржишту су доступне двије различите врсте УСБ каблова. Неки су само за пуњење, а други имају комбиноване портове – за податке и пуњење. Кабал који је само за пуњење никада не може пренијети податке, тако да ц́е његова употреба спријечити хаковање уређаја.

Користите посебан адаптер. Било који кабал може служити само за пуњење блокирањем портова за податке. Специјални адаптер назван УСБ штитиник не дозвољава пренос података.

Користите опције заштите уређаја. Вец́ина савремених паметних телефона има добру заштиту података. Када се повезујете преко УСБ кабла, телефон вас пита за дозволу за пренос података или не. Кликните на „откажи“ када користите јавни пуњач или било који други уређај којем не вјерујете.


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.