Ветерани рата у БиХ неуморно граде друштво мира: Младима из личног искуства говоримо о бесмислу рата

Отворено говоре о својим искуствима и руше предрасуде међу младима. Они су ветерани из три војске које су ратовале у БиХ од 1992. до 1995. године у мисији живота.

T.Čalić / 16. септембар 2020

Veterani u Goraždu

У рату су се гледали преко нишана, а данас заједно раде на изградњи мира и помирења у Босни и Херцеговини. Отворено говоре о својим искуствима и руше предрасуде међу младима. Они су ветерани из три војске које су ратовале у БиХ од 1992. до 1995. године у мисији живота.

Програм "Конструктивна употреба ветеранског искуства" осмислио је Центар за ратну трауму из Новог Сада, а Удружење "Прави пожар" га реализује на подручју Босне и Херцеговине кроз дијалог назван "Ветерани и млади". Удружење тренутно окупља више од 30 ветерана из три војске: Војске Републике Српске, Армије РБиХ и Хрватског вијећа обране (ХВО).
Само у августу ове године одржали су шест радионица и то у Горажду, Требињу, те по двије у Братунцу и Бихаћу. У наредној години план им је одржати још 44.

"У кругу породице о овим темама се са младима веома мало говори. То је нешто о чему родитељи не причају, а и када говоре, онда је наратив сасвим другачији у односу на радионице које организујемо", истиче Спасоје Кулага, оснивач Удружења "Прави пожар" из Дервенте, и сам ратни ветеран.

Када је ријеч о причама у друштву, оне су увијек позитивне према средини из којих млади долазе и националној групи којој припадају, док се о другима говори у негативном контексту.

Ветерани кроз дијалошке радионице, којима модерира стручна особа, психолог/иња или едуковани/а активист/киња са искуством, отварају теме којима кроз своја различита животна искуства настоје срушити предрасуде према "онима са друге стране", изградити критички однос према рату и скоријој ратној прошлости, употријебити ветеранска искуства с циљем превенције насиља међу младима, али и дати кредибилитет ветеранима у друштву и у очима младих. Један од основних циљева им је и деконструисати појам рата као "занимљивог и забавног искуства" те радити на разумијевању ратне трауме и њених посљедица на појединца/ку, породицу и цијело друштво.

"За младе активисте/киње, младе људе у БиХ, сматрамо да је важно да чују искуства обичних малих људи који имају своје историје. Да чују како обичан човјек у појединим дијеловима ове земље пролази током ратних дејстава. Како је том човјеку било у рату и какав му је живот након рата са свим посљедицама које носи", објашњавају организатори који се овим активностима баве још од 2011. године и досад су реализовали око 80 радионица широм Босне и Херцеговине. Почели су у Дервенти, а затим у Теслићу, Добоју, Бањој Луци, Броду, Бијељини, Сарајеву, Бихаћу, Мостару, Брчком, Горњем Вакуфу, Приједору...

Ветерани у Требињу

Њихова публика досад је била веома разнолика, од младих активиста/киња, учесника/ца кампова, волонтера/ки, припадница удружења жена па до чланова навијачких група. Циљ им је окупити средњошколце/ке, младе од 16 до 28 година, али и чланове/ице невладиних организација, младе активисте/киње који раде на темама суочавања с прошлошћу и изградње мира...

"Наша досадашња искуства говоре да младе људе интересује ова тема. Њихова пажња током радионица је велика, а и број питања ветеранима показује да их интересује КУВИ Дијалог. Наравно, сусрет са предрасудама на радионицама је реалан јер на једном мјесту чујете људе, ветеране који причају своја искуства, своје животне приче, а младима су дотад све вријеме 'сервиране' другачије приче о 'другој, трећој страни'", објашњава Кулага, ветеран који активно дјелује на овом пољу још од 2007. године.

Реакције током радионица увијек буду емотивно интензивне јер је овај програм специфичан и нуди другачији начин рада, отвара нека нова размишљања, доноси нова сазнања, руши предрасуде и досадашње наративе о "нама" и "њима".
Међу бројним порукама које су се досад могле чути од учесника/ца и публике све имају исти циљ - разговором о прошлости допринијети да више никад нико не упадне у замку бесмисла и оде у рат.

Свака радионица доноси неку нову поруку, нову причу и нови изазов. 

"Ветерани у већини случајева шаљу поруке о бесмислу рата и насиља као начина рјешавања конфликта, док млади шаљу поруке мира и потребе да се разговара о прошлости. Моји утисци су веома позитивни јер видим да млади желе да сазнају шта су то ветерани, чланови њихових породица преживјели током учешћа у рату, шта су то видјели тамо, како данас живе у друштву. Млади људи мало знају о посљедицама са којима живе њихови родитељи - учесници рата. Млади нам долазе на радионице са наративима са којима су одрасли, поједини спремни да на позив 'државе' сутра оду у рат. Након што чују искуства ветерана, многи од њих наглас размишљају да ли би умрли 'за државу'", закључује Кулага.

Пројекат се реализује захваљујући подршци програма Босниа анд Херзеговина Ресилиенце Инитиативе (БХРИ), који спроводи Међународна организација за миграције (ИОМ), уз финансијску подршку Америчке агенције за међународни развој (УСАИД).


 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.