ВЕЛИКО ОТКРИЋЕ: Крај АИДС-а на видику

Крај епидемије АИДС-а могао би бити на видику након што је важна студија показала да мушкарци код којих је инфекција ХИВ-ом потпуно потиснута антиретровирусним лијековима не могу заразити своје партнере.

BUKA portal / 05. мај 2019

Slika je ilustracija, nema veze s istraživanjima koja se spominju u tekstu Ilustracija: 123rf

 

Успјех овог лијека значи да се инфекција више неће ширити добију ли сви заражени ХИВ-ом пуни третман. Код готово 1000 мушких парова широм Еуропе, у којима је један од партнера с ХИВ-ом добио третман за сузбијање вируса, није било случајева пријеноса инфекције на ХИВ-негативног партнера тијеком секса без кондома. Иако је 15 мушкараца било заражено ХИВ-ом тијеком једногодишњег истраживања, ДНК тестирање доказало је да се то догодило због сексуалног односа с другим особама које нису биле укључене у третман, пише британски дневни лист Тхе Гуардиан.

“Ово је фантастично! Ова спознаја умногоме рјешава питање АИДС-а”, каже професорица Алисон Родгерс с лондонског Университy Цоллегеа, коауторица рада објављеног у медицинском часопису Ланцет. Раније су студије такођер указивале да лијечење штити хетеросексуалне парове у којима један од партнера има ХИВ.

"Наши налази дају увјерљиве доказе"

“Наши налази дају увјерљиве доказе да је код хомосексуалних мушкараца који примају супресивну антиретровирусну терапију ризик од пријеноса ХИВ-а једнак нули. Ове спознаје подупиру поруку међународне кампање У=У да немјерљиво вирусно оптерећење, односно ниска разина вируса у крви, чини вирус ХИВ-а непреносивим. Ова снажна порука може помоћи да се заустави пандемија ХИВ-а тако што ће се зауставити ширење ХИВ-а те да се почну рјешавати проблеми стигме и дискриминације с којима се многе ХИВ-позитивне особе суочавају”, рекла је професорица Родгерс те додала:

“Одсад се још већи напори морају уложити у ширење ове моћне поруке те осигурати да све ХИВ-позитивне особе имају приступ тестирању, учинковитој терапији те подршци и скрби, како бисмо им помогли да се вирусно оптерећење одржи испод мјерљиве разине.”

2017. године у свијету било 40 милијуна људи с ХИВ-ом

У 2017. години широм свијета било је готово 40 милијуна људи с ХИВ-ом, од чега је 21,7 милијуна било на антиретровирусној терапији. Процјењује се да у Великој Британији живи 101.600 особа с ХИВ-ом, од којих око 7800 још ни не зна да је ХИВ-позитивно.

Мyрон С. Цохен с УНЦ Института за глобално здравље и заразне болести у Цхапел Хиллу у америчкој савезној држави Сјеверној Каролини рекао је у коментару студије да би требала потакнути свијет према стратегији тестирања и лијечења свакога тко има ХИВ. Но додао је како максимизирање бенефита терапије за хомосексуалне мушкарце носи потешкоће.

“Људима није увијек једноставно доћи до теста на ХИВ или до скрби. Осим тога, постоје страх, стигма, хомофобија и друге неповољне друштвене околности које и даље компромитирају лијечење ХИВ-а. Дијагностицирање инфекције ХИВ-ом отежано је у раним фазама инфекције, док је ширење врло учинковито па то ограничење компромитира терапију као начин превенције”, рекао је Цохен.

97 посто Британаца који примају терапију за ХИВ не могу ширити вирус

Према Натионал АИДС Трусту, 97 посто људи у Великој Британији који примају терапију за ХИВ има немјерљиву вирусно оптерећење, што значи да не могу ширити вирус. “Ове новости изузетно су оснажујуће и охрабрујуће за особе које живе с ХИВ-ом”, каже Деборах Голд, извршна директорица ове организације.

Посљедња открића потврђују важност редовитог тестирања на ХИВ, што у будућности може довести до заустављања ширења вируса. Број нових дијагностицираних случајева у сталном је паду након врхунца 2005. године, а бројке из 2017. ниже су за 17 посто у односу на 2016. те 28 посто у односу на 2015. годину. Касно дијагностицирање остаје главни изазов. То се догађа код 43 посто нових дијагноза. То неразмјерно утјече на одређене скупине, попут хетеросексуалних мушкараца из Африке и особа старијих од 65 година.

Проблем су финанције

“Ако не смањимо број касних дијагноза, увијек ће бити оних који нису свјесни свога ХИВ статуса и који због тога не приступају терапији. Мислимо да би резултати овог истраживања могли бити изнимно снажни у рушењу баријера према тестирању у заједницама у којима и даље постоји доста стигме око ХИВ-а”, рекла је Деборах Голд те додала како би смањивање владина финанцирања специјалистичких здравствених услуга могло отежати постизање циља да се ширење ХИВ-а елиминира до 2030. године.

Јенс Лундгрен, професор инфективних болести на Свеучилишту у Копенхагену те један од водитеља студије под називом Партнер, каже: “Сада смо пружили увјерљиве знанствене доказе да терапија учинковито спрјечава даљње ширење ХИВ-а сексуалним односом.”

"Важност ових налаза је непроцјењива"

Др. Мицхаел Брадy, медицински директор Терренце Хиггинс Труста, каже: “Важност ових налаза је непроцјењива. Студија Партнер дала нам је темељ да без двојбе кажемо како људи који живе с ХИВ-ом и примају учинковиту терапију не могу пренијети вирус на своје сексуалне партнере. То ће имати невјеројатан учинак на животе људи с ХИВ-ом те ће послати снажну поруку кад је у питању стигма због ХИВ-а.”

Бруце Рицхман, оснивач и извршни директор Превентион Аццесс Цампаигна (ПАЦ), организације која је покренула кампању У=У, каже како је ПАЦ изузетно захвалан истраживачима и судионицима. Рицхман каже да је студија “заувијек промијенила живот и љубав с ХИВ-ом широм свијета”.

У коментару повезаном са споменутим часописом Цохен је изразио оптимизам око лијечења АИДС-а убудуће: “Тијеком ових истраживања антиретровирусни лијекови постали су учинковитији, поузданији, дуготрајнији, лакши за узимање и подношење те много јефтинији. Резултати су постали још један катализатор за универзалну стратегију тестирања и лијечења којом би се у потпуности искористиле све предности антиретровирусних лијекова. Ова и друге стратегије гурају нас и даље према нестанку АИДС-а.”

ХИВ има десет година. Већ девет година не може ширити вирус

Алеx Спарроwхаwк (34) живи с ХИВ-ом већ готово 10 година. Кад му је вирус дијагностициран у студеноме 2009. године, имао је двије велике бриге. Како ће статус ХИВ-позитивног утјецати на његов посао финанцијског аналитичара те што ће то значити за његове будуће односе.

”У то вријеме био сам самац и само сам размишљао што учинити. Било је тешко одлучити кад рећи људима и како им то приопћити”, каже Алеx који је одмах почео с антиретровирусном терапијом. Испрва је узимао четири таблете дневно, но након неколико мјесеци његово вирусно оптерећење пало је на немјерљиву разину па је наставио узимати само једну таблету на дан. Посљедњи налази потврђују да већ девет година није могао пренијети вирус другима, но пријашњих година лијечници нису били тако сигурни у својим савјетима.

Од дијагностицирања до данас Алеx је шест и пол година био у везама и каже је како могућност пријеноса ХИВ-а партнеру, ма како мала била, и даље извор тјескобе: ”Рекли су ми да је вјеројатност мала или да је преношење вируса могуће само под одређеним околностима, рецимо ако постоје неке друге сполне заразе, али били смо непрестано забринути због тих упозорења и заједно смо пролазили кроз ту забринутост. Сад можемо рећи да ризика нема, што је битно охрабрујуће. Скинули смо огроман терет.”

Алеx се нада да ће резултати истраживања помоћи промјени јавних ставова о ХИВ-у те их довести у сугласје с медицинским доказима. ”Много стигме посљедица је страха од изложености ХИВ-у. Људи и даље мисле да се могу заразити пољупцима и свакодневним контактом. Кад би више људи знало за ову студију, то би се промијенило”, рекао је Алеx за Тхе Гуардиан.

Индеx


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.