Увели карантин за 100.000 људи, суд га прогласио непримјереним: Пресуда која је поткопала нјемачку стратегију закључавања

Њемачки суд укинуо је карантин за регион, гдје се шири цовид-19. Власти су имале довољно времена за циљане мјере, сматра суд.

BUKA / 07. јул 2020

Карантин њемачке регије Гüтерслох суд је укинуо. Власти се затварање прогласили због ширења цовид-19 међу кланицама у Рхеда-Wиеденбрüцку. Према суду, мјера, која је захватила око сто хиљада људи, била је непримјерена.


Подручје карантина округа Гüтерслох наредио је крајем јуна премијер Сјеверне Рајне-Вестфалије, након што је у Рхеда-Wиеденбрüцку заражено више од 1.500 радника из клаоница Тöнниес.

Прво је затварање подручја требало трајати седам дана, а затим је продужено за још седам дана. Карантин је подразумијевао затварање гастрономских објеката или културних установа, али и ограничавање контаката у јавности.


Карантин је требао да се заврши данас, па га је судска интервенција скратио за за један дан. О томе суд није одлучио први пут, али је тужбу одбио у првој седмици. Међутим, он је сада заузео супротно стајалиште - према пресуди власти су имале довољно времена да припреме више циљана ограничења од карантина за подручје цијеле четврти.

Међутим, пресуда је поткопала стратегију њемачких влада, које предвиђају локална затварања у локалним жариштима како би се успорило њихово ширење. Суд је увјерен да је карантин за цијелу регију у трајању од двије седмице превише уопштена, према његовим ријечима кораке треба подузети интензивније и брже истовремено.

 

Превод БУКА

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.