Упозорење др. Ахметагића након повећања броја обољелих од коронавируса у неким дијеловима БиХ

Позив бх. грађанима

Anadolija / 04. јун 2020

Управо јучерашње објављене научне процјене, не оно што знамо без научних истраживања и испитивања говоре у прилог чињеници да строги карантини неће асолутно помоћи за све ово што се чинило и радило, рекао је у разговору за Анадолију проф. др. Сеад Ахметагић, начелник Клинике за заразне болести Универзитетско клиничког центра Тузла и члан Управног одбора Асоцијације инфектолога БиХ говорећи о енормном повећању броја обољелих од коронавируса у Сјеверној Македонији, али и расту броја обољелих у неким дијеловима БиХ.

"То је нови, непознати вирус. И за све што се дешава ми можемо давати тумачења зашто се дешава, али то не мора да значи да је апсолутно тачно. Јучерашња објављена научна сазнања говоре да би била ситуација мало боља и повољнија да је то врло тешко и компликовано. Процјењује се да је најмање 40 до 80 посто особа, то показују извјештаји из више часописа, који су заражени асимптоматски, односно немају никакве симптоме, а носиоци су вируса. Те процјене јучерашње, научне, не оно што знамо без научних истраживања и испитивања говори у прилог чињеници да строги карантини неће асолутно помоћи за све ово што се чинило и радило, а то је епидемиолошка мјера социјалне дистанце, ношење маске, рукавица...", каже др. Ахметагић.

Ми не знамо, каже, што се дешава у Сјеверној Македонији. Резултат чињенице која је евидентна, наводи, јесте присуство вируса.

"Очито је да је вирус присутан, да се није изгубио ни у Сјеверној Македонији, па ни у Босни и Херцеговини, а ни у свијету. Због тога је врло важно, ту се спомиње у научним истраживањима, примијенити такозвани јапански модел који је дјелимично модификовани модел Шведске гдје ће се морати нарочити опрез посветити прије свега, засад познатим ризичним групама. А, ми још увијек не знамо да ли су то најстарије особе", наводи др. Ахметагић.

Јапански модел, односно дјелимична модификација шведског модела, каже, наводи да се мора у наредном промијенити стил и начин живота.

"Знамо да многи желе да путују, да буду изван куће. Али, сви они ће се морати с опрезом понашати у наредном периоду. И да буду самосвјесни да се морају чувати, да морају избјегавати све контакте. Све друго не можемо превенирати и није добро да стигматизирамо нити једну државу, нити једну регију. Ми не знамо у којем дијелу је тих 40 до 80 посто асимптоматских случајева. И сада када би тестирали све као у Wухану гдје је, кажу, завршен тај процес за 11 милиона људи становника регије, гдје се појавила епидемија, односно пандемија не би све било ријешено. Јер, и поред тога што су све тестирали и знају каква је пресјечна ситуација и тамо се појављују опет спорадични случајеви. Не знамо све о вирусу. Не знамо на који начин се преноси, на који начин се код некога задржава краће, код некога дуже. Превише је све комплицирано у том дијелу", каже др. Ахметагић.

На почетку епидемије су многе земље спровеле строге карантине, неке каже нису.

"Али, имали смо експоненцијални пораст и високи број обољелих и у оним земљама у којима су се у том дијелу они примјењивали, односно у земљама које су се као и наша земља максимално спремиле за све оно што ће услиједити. Имамо земље које се нису спремиле па су подаци другачији. Има пуно непознаница", наводи др. Ахметагић.

Савјет у је прекомплицираној ситуацији, а др. Ахметагић бх. грађане позива на нужан опрез.

"Наравно тешко је издражати са маском и рукавицама. Кризни стожери ће престати с дјеловањем и у Хрватској и у Сјеверној Македонији, али самосвијест о постојању вируса мора постојати. Грађани морају, без наредбе одозго, бити свјесни да је вирус ту, да стручњаци мисле да је ту. Не би требало да се то сваки дан спомиње, него да је ипак боље ту социјално-епидемиолошку дистанцу направити. Ипак, боље је понекад водити рачуна о континуираном прању руку, о ношењу маске, јављању љекару ако се јави респираторна фебрилност. Али сада већ и бројни други симптоми. Сада у свијету долазе извјештаји о ЦОВИД-19 инфекцији да болесници немају уопште респираторне проблеме и да уопште нису фебрилни", упозорава др. Ахметагић.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.