Украдени рад фотографкиње из Бањалуке освојио прву награду на такмичењу у Лас Вегасу

Теа Јагодић, фотографкиња из Бањалуке преко друштвених мрежа сазнала је да је њен рад копиран и да је та копија добила прву фотографску награду на такмичењу у Лас Вегасу.

Maja Isović Dobrijević / 26. октобар 2020

 

Теа нам каже да када јој је јављено шта се десило прво је написала е маил званичној канцеларији конкурса, објаснила је ситуацију са свим фото-доказима, а онда је све у афекту објавила на интернету, јер је о свему хтјела јавно причати да се укаже на проблем о којем се иначе не размишља.

„Сваки сваки пут ми буде јако криво када се колегама деси слично, а они ћуте. Тим путем се сигурно неће десити ништа нити ће бити боље за све нас креативце, било које врсте“, каже за БУКУ Теа Јагодић.

Она истиче да нема информацију шта је тачно ауторка награђеног копираног рада добила, али у оптицају су сигурно награде од од трофеја, новчаних награда, па до ВИП пропусница за говоре умјетника и фотографа који се организују у Лас Вегасу на главном завршном дешавању.

„Од њих сам након два дана добила одговор да овај проблем схватају веома озбиљно и да ће ми се јавити јако брзо. За то бих се захвалила и пратиоцима и пријатељима на друштвеним мрежама који су самоиницијативно означавали њихову страницу у објавама, критикама и писали им маилове о пропусту. Сматрам да је то био важан дио, јер у мору маилова и пријава, вјерујем да смо се истакли више него што би можда мој један маил.  У међувремену је ауторица спорног рада одговорила на моје јавне прозивке на Инстаграм платформи са бесмисленим оправдањем позивајући се на 'само инспирацију' и на свој тежак период који је хтјела да пренесе на рад, али је све испало како не треба. Међутим, јасно сам јој дала до знања да не реагујем на патетику, да од сада користи своју бол за стварање, а не туђу и на блеф сам јој споменула адвоката. Вјерујем да се због тога одмах обратила организацији, дисквалификовала се сама и закључала све профиле на мрежама, што су ми они званично и јавили“, појашњава Теа Јагодић.

Додаје да дефинитивно није имала на памети да њен гест може да дође до ''неке тамо далеке мале Бањалуке'' и доћи до свега овога, јер тај рад је био објављен искључиво на сајту награђених аутора и нигдје више на читавом интернету.

Лијево је мој рад из Фебруара ове године. На Инстаграму, од тада, без престанка, најдјељенији, највише су га цртали,...

Постед бy Теа Јагодиц он Тхурсдаy, Оцтобер 22, 2020

Када је ријеч о раду који је копиран Теа каже да је нон настао у фебруару ове године који је дио фото-серије од два дијела и ту говори о феномену парализе сна којег је искусило доста особа па јој је било интересантно да пробам да прикаже приближно тај осјећај прогањања и чудног момента када тијело спава, а мозак се пробуди .

„Такође ми је било занимљиво што је доста људи сазнало за тај појам преко рада а опет, пар њих је сазнало да то има име, дешавало им се а нису знали шта је. Но, због визуелног дијела, фотографија се мјесецима проширивала интернетом јер је  толико приступачна да се може ставити у још много широких тема, сви су се на свој начин поистовјетили масовно са њом по својим сценаријима и вјероватно је тим путем дошао и до ауторице која га је ископирала“, истиче Теа.

Када је сазнала за крађу идеје Теа каже да се са једне стране није изненадила, јер је била свјесна да је интернет огромно мјесто гдје је све доступно, отворено и никада није било лакше да се нешто украде или ископира, платформе су презасићене свим и свачим.

„Са друге стране сам била огорчена и љута као и свако што би био. Ја стварам из љутње, бола или бунта и осјећала сам се као да је дио мене украден и још добио неке заслуге за шта нисам мислила да ће се икада десити, будући да сам на обичне крађе идеја већ навикла. На крају се није радило ни о самој фотографији ни о такмичењу и побједи него о принципу и много дубљој ствари. Мени да је до конкурса и до неких диплома, масовно бих сама тражила такве и пријављивала се свуда и плаћала велике котизације али признање је за мене ипак нешто друго. Ко је схватио дубљи проблем, схватио је“, појашњава.

Када је ријеч о заштити ауторских права Теа каже да све зависи од земље до земље, али сматра да је у доста случајева довољно само да се приложе радни фајлови, сировине и такве директне докаже да је неко аутор.

„Опет сматрам да у сваком случају би добили спорове прије са Америком него овдје са људима у унутрашњости, јер већ знамо да овдје превише тога није сређено, поготово ова тема која није пречеста ,а Америка интелектуално власништво и ауторска права схвата много озбиљно, о коме год да се ради“, појашњава.

Када је ријеч о правном аспекту приче Теа каже да се све издешавало преко викенда па јој нико важан из те струке за међународно и интелектуално право није био доступан, а да је из Америке.

„Међутим, за ова два-три дана добила сам много корисних контаката од пријатеља и познаника из те области који би могли бити од помоћи за даље, па бар да сазнам за почетак имам ли основа за било шта или ипак не, тако да нажалост до објаве овог интервјуа, нећу имати ништа корисно да одговорим на ту тему, радна седмица је тек испред мене“, појашњава она.

Теа Јагодић тренутно ради на фотографијама као и до сада, што ћешће може, будући да је графички дизајнер и фотограф са разним комерцијалним клијентима, али увијек настоји наћи времена за радове колико могу.

„Између редовног рада, већ неко вријеме планирам да направим принт схоп и нудим принтове радова јер се показала озбиљна потражња за тим у задњих годину дана. Због пандемије и слабије платне моћи свих нас то сам успорила и не журим, али једном ће да се деси сигурно, важно је да је тржиште истражено са свим пропратним опцијама“, рекла је у разговору за БУКУ Теа Јагодић.


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.