УХАПШЕН И ПРЕТУЧЕН У БАЊАЛУЦИ: Уставни суд БиХ усвојио апелацију Бруне Батинића!

Уставни суд БиХ усвојио је апелацију Бруне Батинића, држављанина Шведске који је у јуну 2019. године ухапшен у центру Бањалуке.

Maja Isović Dobrijević / 22. октобар 2021

 

Подсјетимо да су Батинићи били на одмору 2019. године били на одмору у Бањалуци и тог дана су шетали градом.Том приликом накратко су стали да поразговарају са Озреном Пердувом, када су пришли припадници МУП-а РС тражећи документе од Батинића. Он их није имао код себе и затражио је образложење зашто га легитимишу. Након тога он је оборен од стране петорице или шесторице полицајаца и одведен у полицију.

Озрен Пердув рекао је да су Бруни Батинићу припадници МУП-а под присилом изнудили потпис на прекршајном налогу чиме је Бруно формално прихватио одговорност за неучињени прекршај.

"Јована Кисин која је заступала Бруну је ипак од Основног суда захтијевала судско одлучивање управо због изнуђеног потписа од Бруне. Основни суд је одбио тај захтјев. Јована се након тога жалила Окружном суду, али је и Окружни суд одбио жалбу. Након тога адвокатица подноси Апелацију Уставном суду БиХ због повреде права на правично суђење. Уставни суд БиХ је прије два дана усвојио Апелацију, утврдио да је Бруни Батинићу повријеђено право на правично суђење, укинуо одлуку Окружног суда у Бањалуци и истом наложио доношење нове одлуке у року од мјесец дана", рекао је Пердув.

"Апелант наводи да је у полицијској станици провео око четири сата током којих је трпио тортуру и батине, пријетње и друге облике психичког и физичког малтретирања, као и да опуномоћени адвокат, који се налазио у ходнику и испред зграде Полицијске управе Бања Лука, није могао да оствари контакт са
апелантом. Како апелант наводи, након непуна четири сата у полицијској станици, по апеланта је дошла служба Хитне помоћи, јер је изгубио свијест боравећи у ћелији, изложен тортури и нехуманим условима", стоји у објављеној апелацији.

 

Усвојеном апелацијом Бруне Батинића утврђује се повреда права на правично суђење Устава Босне и Херцеговине и члана 6. став 1. Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода.

Такође, укида се  Рјешење Окружног суда у Бања  Луци број 17. фебруара 2020. године.

Налаже се Окружном суду у Бањалуци да у року од три мјесеца од дана достављања ове одлуке донесе нову одлуку у складу Уставом Босне и Херцеговине и  Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода.

Окружно јавно тужилаштво Бањалука је због незаконитог хапшења Батинића, подигло оптужницу против командира Полицијске станице Центар Владана Шикуљка и његовог замјеника Мише Волфа, због кривичног дјела злоупотреба службеног положаја или овлаштења.

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.