У Србији службено потврђена афричка свињска куга

Србијанске власти потврдиле су у уторак да је у земљи откривена свињска куга, али истичу да нема опасности од епидемије, преноси јавна телевизија РТС.

BUKA portal / 14. август 2019

 

Дужносници су у понедјељак оповргнули медијска извјешћа да је у земљи откривена та болест, али су истакнули да се сумњиви случајеви провјеравају. 

Присуство вируса афричке свињске куге потврдили су резултати референтног лабораторија из Мадрида, рекао је у уторак министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Бранислав Недимовић.

Болест се појавила на четири фарме у три села код Београда, Рабровцу, Великој Крсни и Кусатку, а у кругу од три километра проглашено је заражено подручје.

Недимовић је нагласио да су подузете све превентивне мјере за спречавање ширења заразе, објављена су упутства за пољопривреднике и ловце те обавијести на граничним пријелазима.

Афричка куга свиња заразна је и неизљечива болест животиња за коју не постоје цјепиво и лијек, али није опасна за људе.

Надимовић је рекао да се месо с подручја гдје је болест откривена не може извозити, а с осталих може. 

Србија је до сада извозила свињско месо и прерађевине у вриједности од 25 милијуна еура и учинит ће све да штета не буде већа, истакнуо је министар, преноси Хина.

У Србији је 2018. било око 2,8 милијуна свиња на 52.000 домаћинстава.

Послије вијести да се у Србији сумња на појаву болести, забрану увоза свињског меса из те земље прогласиле су БиХ, Црна Гора и Сјеверна Мекедонија.

Агенција Реутерс објавила је у понедјељак, позивајући се на Свјетску организацију за здравље животиња (ОИЕ) са сједиштем у Паризу, да је Србија пријавила четири случаја за које се сумња да је ријеч о свињској куги код домаћих свиња.

По наводима агенције, седам свиња је угинуло, а 114 их је еутаназирано.


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.