У недостатку кандидата: Додик би да предсједник РС буде и члан Предсједништва! "Ово је потез очајника"

Додик би да споји све функције у једну, док из опозиције тврде да је ово потез очајника.

Milovan Matić / 12. јул 2021

РС је спремна да се договара у оквиру БиХ о свим аранжманима који су неопходни, поручио је јуче конференцији за новинаре у Источном Сарајеву предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

"То чинимо на бази одлуке НСРС која је формирала платформу и групу која ће требати да разговара са различитим нивоима - ентитетским и конститутивних народа - о свим питањима у БиХ", рекао је Додик.

Сматра да је основа посјете Палмера и Еицххорст Босни и Херцеговини питање изборне реформе у БиХ. РС је већ прије 10-12 година, када се појавио проблем везано за избор чланова Предсједништва, познат под радним називом "Сејдић и Финци", дефинисала свој став.

"Он је веома јасан и говори о томе да је РС спремна да уђе у измјене Устава и да се у реченици која каже да РС бира Србина - ријеч Србин мијења ријечју један, а да све друго остане исто - а то значи директан избор члана Предсједништва из РС."

Сматра да је РС требала да изађе с једном новом иницијативом која подразумијева да се на директним изборима у једној личности бира и предсједник РС-а и члан Предсједништва из РС.

"Мислим да би то битно допринијело могућности да РС не дође у ситуацију да има дуализам у власти. Мислим да је РС била креативна и да овдје нема деструкције. Ових дана видимо алиби-политику која иде за тим, свјесни да губе процес који је био у формату Човић-Изетбеговић и амерички и европски амбасадор. Они су на брзину смислили причу о Интерресорној радној групи у којој су жељели да стрпају све и покушају доћи до нечега. Прије тога су учинили све да дође до нелегалног избора ЦИК-а, која се показала веома политички острашћена и мотивисана", поручио је Додик.

Он каже да овог тренутка сви морају да знају да РС није спремна да било шта дискутује око избора члана Предсједништва у РС.

"Покушаћемо да изградимо овај консензус да изабрани предсједник РС и изабрани члан Предсједништва из РС, и имамо времена да то конституишемо као наш захтјев у погледу онога што треба да буде промијењено у Уставу БиХ. Вјерује да у РС има довољно политичке спремности и памети да размисли на ову тему. Тада би РС била видљивија и заступљена са највишег нивоа", потцртава Додик.

Он је рекао да ће и опозицију позвати да се договре око овог питања.

Најава иницијативе коју је изнио Милорад Додик о спајању функција предсједника Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ потпуно је погрешна и промашена и изнад свега представља издају српских националних интереса и класични облик преноса надлежности, рекла је Јелена Тривић, потпредсједница ПДП-а.

Тривићева каже да се поставља питање зашто би функцију предсједника Републике требало спајати са било којом функцијом и које је утемељење овакве иницијативе?

“Да ли је заиста Милорад Додик из своје безнадежности која је узрокована немогућношћу да пронађе адекватне кандидате за двије инокосне позиције које се бирају у Републици Српској – предсједник Републике и српски члан Предсједништва, спреман да потопи, уништи и угаси позицију предсједника Републике?! Подсјећам господина Додика да по Уставу Републике, предсједник представља Републику и изражава њено државно јединство. Позив Милорада Додика да о овоме разговарамо је позив на издају и корак ка укидању Републике Српске”, каже Тривићева.

Она додаје да се о томе се не смије разговарати и то не смије бити тема, као што тема није смио бити ни 9. јануар, Дан Републике Српске, али је постао Додиковом изјавом да би то могао бити неки други датум.

“Заиста забрињава да било ко, ко се сматра српским политичарем, овако олако даје изјаве и пласира идеје које су погубне за Републику Српску и њен народ. Оно што је сигурно јесте да ће овакве иницијативе остати на нивоу Додикових изјава, које све више губе на значају, постају блиједе, губе се и заправо представљају одраз краја његове политичке каријере”, закључује Тривићева.

"Ово је потез очајника", рекао је Вукота Говедарица, члан Предсједништва СДС.

Говедарица каже да овакав приједлог долази из страха од губитка избора, а не зато што је Додик осмислио нешто рационално за народ.

„Зашто је за Додика споран, како каже, дуализам у власти ако је познато да су у питању два нивоа власти коју у сваком уређеном систему представљају двије личности“, упитао је Говедарица.

Он наводи да је Додику добро познато да је за такве измјене у Изборном закону потребно промијенити и Устав Републике Српске и Устав БиХ.

„Зато, нема потребе да Додик појашњава опозицији у Републици Српској шта би његов приједлог тачно значио. Он на овај начин жели да створи слику у јавности како је сигуран у своју побједу на наредним изборима, али и несигуран у побједу другог кандидата СНСД-а. Или можда још горе по њега, да он више никоме не вјерује у свом политичком табору изузев најужим члановима породице које спрема за високе функције“, каже Говедарица. 

Он наводи да Додик излази са оваквим приједлогом, не зато што је сигуран у своју побједу, већ зато што је свјестан пораза.

 „Додик себе фаворизује из страха, покушавајући унапријед да прогласи своју побједу. Он је свјестан да је његов рејтинг лош и да страначки функционери СНСД-а губе у њега повјерење које су имали. Позив опозицији како би дао појашњење око његове идеје долази из страха од губитка избора, а не зато што је он осмислио нешто рационално за народ коме су потребне промјене и обнова Републике Српске у сваком погледу“, нагласио је Говедарица.

Политиколог Дарко Кузмановић каже да је Изборни закон БиХ већ одавно био спреман за темељне измјене и реформу али се поставља питање воље политичких актера.

“Ако знамо да код нас још увијек важи оно старо Стаљиново правило да ‘'није битно ко гласа, већ ко броји гласове’ онда и није тешко закључити због чега је за поједине политичаре и партије увођење, на примјер модерних технологија у изборни процес, права ноћна мора. Управо је то разлог зашто сви они измјене изборног закона у начелу подржавају али их се суштински страшно плаше, идентино као и чланства у Европску Унију”, каже Кузмановић за БУКУ.

У суштини, наводи наш саговорник, сви актери покушавају да кроз изборни закон артикулишу личне интересе док је регуларност изборног процеса потпуно у другом плану.

Међутим, наводи, инсистирање Милорада Додика за обједињавањем функције члана Предсједништва БиХ из реда српског народа и Предсједника РС не само да је скандалозна већ је и опасна.

“Прво, дошло би до апсолутне концентрације моћи у рукама једне личности што би било равно потпуној диктатури; друго то би био пренос надлежности на ниво БиХ а било би угрожено и бирачко право других народа јер се за предсједнка РС у овом тренутку може кандидовати сваки њен грађанин без обзра на националност што би аутоматски онемогућило кандидатуру Бошњака и Хрвата. Такође, то би био и удар на уставно – правни поредак Републике Српске те основна људска права при чему би дошло и до укидања институцје Предсједника Републике Српске. Сам приједлог је стога потпуно ирационалан и просто је невјероватно да је један тако искусан политичар какав господин Додик несумњиво јесте, био у стању да га изнесе у јавност”, каже Кузмановић.

Он за изношење такве идеја види два разлога – прво, зато што СНСД нема довољно квалитетног кандидата којег би могао да понуди на изборима и друго, јер се Милорад Додик, знајући како тренутно влада, вјеоватно плаши прелијетања на опозициону страну те више никоме не вјерује и не жели да трпи уцјене и захтјеве.

“Управо због тога он вјероватно комплетну власт и жели да концентрише у властитим рукама”, каже Кузмановић и додаје да нису само Додикови приједлози контрапродуктивни.

“Са друге стране, приједлог опозиције да мандат припада појединцу јесте корак уназад за демократију али можда и једини начин да се спријече прелијетања и политичка корупција. Нажалост, ни то рјешење није добро из разлога што би изабраном појединцу партија ограничавала слободу мишљења и дјеловања мада, политика је већ одавно постала голи интерес а за идеје и програме више нико скоро да и не пита. Уз то, политичаре није брига ни за народ ни за партију. Све у свему, заврзлама око изборног закона ће се тешко ријешити без притиска странаца што опет говори о нама и квалитету и компетенцијама оних које смо бирали. Како год, сами смо себи на крају, највише криви”, закључује наш саговорник.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.