У Дому омладине у Бањалуци представљени најзначајнији резултати активности БХРИ програма

ДОГАЂАЈ “YОУТХ ЦОННЕЦТЕД ФОР ЦХАНГЕ” ПОКАЗАО СНАГУ МЛАДИХ!

BUKA portal / 20. септембар 2021

 

“YОУТХ ЦОННЕЦТЕД ФОР ЦХАНГЕ” је догађај организован од стране БХРИ Програма који имплементира Међународна Организација за Миграције (ИОМ), а финансијски подржава Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) у Босни и Херцеговини.  

На овом занимљивом и интерактивном догађају, представљен је рад омладинских организација из Босне и Херцеговине, које су у протекле четири године у партнерству са БХРИ Програмом имплементирале активности у својим локалним заједницама.

Догађају је присуствовало око 100 представника омладинских организација из цијеле Босне и Херцеговине, као и Амерички амбасадор у БиХ Ериц Нелсон, Лаура Лунгаротти Суб-регионална координаторица за Западни Балкан и шефица мисије ИОМ-а у Босни и Херцеговини, те Бранка Малешевић, помоћница министрице за омладину Министарства омладине и спорта Владе РС, као и представници Града Бањалука и других градова и општина у БиХ.

Амерички амбасадор у БиХ Ериц Нелсон је током свог обраћања присутнима у Дому омладине у Бањалуци, истакао важност подршке младима у овим изазовним временима.

„Завршавамо четворогодишњи програм и оно што видимо је да је БиХ снажан извор креативних, младих и  талентованих људи. Овај програм је окупио младе људе око многобројних активности, те им натај начин помогао да се међусобно повежу и изграде мостове, како би имали бољу будућност. Видимо и много младих који кажу: „Ово је моја земља, ја волим своју земљу“ и покушавају да изграде бољу будућност. Млади се повезују на политичком нивоу, сарађују, виде да прошлост и тренутна политика нису функционални. И увијек је задовољство Сједињеним америчким државама да подрже такве ставове и да помогну програмима, као што је овај пројекат, којег проводи ИОМ јер је веома вриједан и даје младима прилику да се повежу, било уживо у Дому омладине на догађају као што је овај у Бањалуци или путем онлине платформи“, истакао је Ериц Нелсон.

ИОМ шефица мисије Лаура Лунгароти је у свом обраћању истакла: „Завршавамо четворогодишњи омладински, фантастичан и револуционаран програм. БХРИ програм, који је покренут прије 4 године фокусиран је на подстицање младих на промјене. Млади су кључ промјене наравно, а БХРИ програм фокусирао се на позитиван дискурс, као што поручује и назив догађаја - Yоутх Цоннецтед фор а цханге. ИОМ је поносно имплементирао овај програм 4 године са стратегијом изградње резистентне заједница. Постигли смо много тога, око 20 000 младих који су учествовали у активностима широм земље, у областима омладинског активизам, медија, политичког ангажмана младих и очувања културног насљеђа. БХРИ програм се завршава крајем сљедећег мјесеца, али много важних активности, посебно оних најуспјешних ће се наставити од стране омладинских организација и биће имплементирани. Желим свима вама да честитам и да вам се захвалим“.

Представници омладинских организација су истакли значај постојања БХРИ програма, те подршке које су многобројни омладински активисти добили путем пројеката, које су реализовали у својим локалним заједницама.

„Ми, млади, не желимо само чути „млади су будућност ове земље “, већ желимо рећи да смо ми присутност која ствара будућност”, рекла је Исидора Секулић из Клуба младих Фениx, током свог обраћања учесницима догађаја.

Овај веома значајан програм се проводио у 89 локалних заједница у цијелој БиХ, са више од 135 партнерских организација. Тхе Босниа анд Херзеговина Ресилиенце Инитиативе (БХРИ), наглашава заједничке интересе и заједничка искуства различитих заједница у земљи. Кључна програмска подручја укључују активизам и лидерство младих, учешће грађана у демократским процесима и јачање медијских гласова, те промоцију култрно - историјског наслијеђа БиХ.

Такође, догађај је показао снагу младих људи и омладинских организација у БиХ, који су спремни да заједнички раде на позитивним промјенама у друштву, те креирају и спроводе пројекте, акције и активности, које повезују, уједињују младе људе и пружају прилику за њихово напредовање и оснаживање.


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.