У Црној Гори од данас забрана пушења у затвореном простору

У Црној Гори је од данас забрањено пушење у затвореном простору јер је на снагу ступио Закон о ограничавању употребе духанских производа.

BUKA portal / 14. август 2019

 

Законом се строго забрањује употреба духанских производа у јавним затвореним просторијима, осим у казинима.

Према овом закону, забрањена је употреба духанских производа у било којој просторији или њеном дијелу, у којој се конзумирају храна и пиће.

Такође, строго је забрањено конзумирање духанских производа у било којем дијелу затвореног простора у којем послове обављају државни и локални органи и службе, простора у којем се обављају здравствена, васпитно-образовна или културна дјелатност, социјална заштита, спорт и рекреација, трговинска дјелатност, производња, промет или складиштење хране, снимање и јавно емитовање програма, као и у простору у коме се одржавају састанци и јавни скупови.

Постоји могућност одређивања посебног дијела простора који власник, односно корисник одреди искључиво за ту намјену.

Законом су јасно прописани услови изолације, површине, позиције и опреме тог дијела простора.

Просторија мора да буде изолована тако да није могућ проток духанског дима у остали дио простора, а површина не смије да буде мања од десет метара квадратних, да заузима више од 20 одсто радног, односно јавног простора и не смије да буде намијењена за пролаз у друге просторе.

Осим тога новим законом се прописује и забрана стављања у промет духанских производа, чије паковање не садржи здравствено упозорење које се састоји од здравственог (текстуалног) и сликовног упозорења, које мора да покрива по 65 посто предње и задње спољашње површине појединачног паковања духанских производа.

За оне који буду кршили одредбе овог закона предвиђене су и не баш мале новчане казне, које износе и до 20.000 еура, преносе црногорски медији.

Министар здравља Кенан Храповић раније је саопштио да у Црној Гори од рака плућа оболи око 400 особа годишње, а да лијечење једног пацијента, према подацима из 2015. године, кошта око 70.000 еура.


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.