У чему је разлика између Босанаца и Швеђана: Кад нам Балканац дође, дешава се нешто ново...

Швеђани би пробали нешто ново, прича нам Томас, али их је тешко наговорити на многе ствари...

BUKA portal / 05. септембар 2019

 Овоседмични саговорник Тв1 је Томас Фалстром. Швеђанин запослен у Пливит Традеу, с обзиром на то да већ годинама ради са нашим људима, добро је упознат с нашим менталитетом и прехрамбеним навикама.

- Почетком деведесетих дошло је много Босанаца. Упознавали смо се на родитељским састанцима, а почели смо се дружити када смо почели радити заједно. Тада сам увидио у чему лежи највећа разлику између Босанаца и Швеђана - у осјећајима, хумору, темпераменту. Ми, Швеђани смо смиренији, а сви који долазе из Босне, с Балкана, имају више енергије. Швеђани су традиционално затворенији, а вашим доласком дешава се нешто ново, прича Томас, који до сада није посјетио нашу државу о којој је чуо много лијепог, али, како каже, планира убрзо доћи.

Швеђани би пробали нешто ново, прича нам Томас, али их је тешко наговорити на многе ствари.

- Оно што ми добијамо из Босне и Хрватске је европско, није нешто егзотично с Тајланда или Блиског истока. Покушавам наговорити људе да мијењају кечап за ајвар, каже Фалстром.

Од јаког вјетра са Балтика једва смо успјели снимити који кадар у Вäстервику. Балтичко море је пребогато квалитетном рибом, а нашем земљаку Амиру Софтићу посао је да ту рибу продаје - свјежу или већ спремљену за јело, у рибарници или ресторану.

- Ову радњу сам купио од једног Швеђанина, који је због здравствених потешкоћа запустио простор. Почетак је био тежак јер је простор био у лошем стању, али још једна ствар отежавала је ситуацију, истиче Амир.

О чему је ријеч, сазнајте у овоседмичном видеоприлогу...

 

 

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.