Тржиште осигурања БиХ заостаје за регионом

Тржиште осигурања у Босни и Херцеговини у прошлој години имало је најмањи раст у региону, показују расположиви подаци.

BUKA portal / 16. јун 2019

 

Наиме, у 2018. години је зарачуната премија од 713 милиона марака, а годишњи раст премије је процентуално износио 4,36 одсто.

Примјера ради, премија у Словенији је износила 2,4 милијарде марака и расла је за 7,7 одсто. Ако се гледа по глави становника, она износи 1.055 евра и по том показатељу Словенци су на високом 30. мјесту у свијету.

Андреј Слапар, предсједник Управе "Триглав осигурања", казао је да се снажан раст економије у Словенији већ пет година одражава и на њихово тржиште осигурања.

И друге земље у окружењу имају далеко боље резултате од БиХ. Хрватска по питању премија биљежи раст од око 10 одсто, Македонија 9,4, Србија 7,55, а Црна Гора око шест одсто.

Ови резултати објелодањени су данас у оквиру 30. Сусрета осигуравача и реосигуравача Сарајево (СорС), односно тродневне конференције представника осигуравајућих друштава из регије.

Златан Филиповић, генерални директор "Босна реосигурања", каже како је област животног осигурања у тешкој позицији и не остварује двоструке стопе раста као што је некада био случај. По њему, то је један од главних разлога због којег нема значајнијег раста у цијелом сектору.

Животна осигурања у 2018. години расла су 2,9 одсто, далеко испод некадашњих двоцифрених стопа. Тај раст је у ФБиХ био 4,7 одсто, а у РС је забиљежен пад од 6,2 одсто.

Неке врсте осигурања које су значајније у укупној структури премије показују пад. Тако је осигурање робе у превозу у минусу 17 одсто, осигурања од пожара и елементарних непогода -4,1 одсто, а остала осигурања имовине биљеже пад од 1,2 одсто.

"Закључак може бити само да је небрига о имовини присутна код приватних и државних институција, односно код привредних друштава и код физичких особа, и то је дио одговора зашто стагнира премија у тим врстама осигурања", казао је Филиповић.

Дамир Зорић, прокурист "Еурохерц осигурања" из Загреба, казао је да се на хрватском тржишту осигурања догађају сличне ствари као на словеначком те да се тржиште након кризе опоравило.

"Добра ствар која се догађа задњих годину дана, а вјероватно је потакнута великим поплавама и елементарним непогодама протеклих година, односи се на чињеницу да је држава уз помоћ ЕУ одлучила пољопривреди субвенцинирати осигурања до 70 посто премије, тако да је сада прилично добар раст у том сегменту", рекао је он.

Мирко Петровић, директор "Дунав осигурања", казао је да у Србији није било значајних помјерања, а да је премија износила 865 милиона евра, чиме су се приближили стандардима ЕУ у овој области.

Незавсине


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.