Требиње - град криминала

<п>Требиње, градић на крајњем југоистоку Босне и Херцеговине са великим туристичким потенцијалом и препознатљив по србијанској серији „Рањени орао“. Овако Требиње поимају они коју у њему никада нису били, који не читају новине, и актуелна локална власт. За све остале, Требиње је град који заузима водећу позицију на мапи криминала, град уништене привреде, изневјерених обећања и град у којем је живот скоро немогућ.</п>

Radovan Papović / 07. јун 2010

ОБЕЋАЊА, ОБЕЋАЊА . . .

„Направићемо овдје и болницу, да се лијече они којима је то потребно. Аеродром ће бити урађен наредне године у значајном дијелу, покушаћемо да га завршимо идуће године. И Дистрибуција је овдје, у Требињу. Од њих тражим да ми до Нове године обезбиједе 10 милиона км за инвестиције. Петнаест година ништа нису радили, само су крали! Ништа нису радили! Ако нема 100 милиона, мора нови руководилац. Натјерали смо их да сачине планове и  да се овај аеродром заврши. Електропривреда ће то исфинансирати, заједно са Владом, а општина мора да ријеши имовинско-правне односе. Кад добијете аеродром, видјећете шта то значи.“ Милорад Додик – 15.09.2006. године

Аеродром, препород Индустрије алата Требиње, нова аутобуска станица, Требиње ресорт – туристичко насеље од милијарду км, 100 милиона инвестиција од Електропривреде и тако даље, у недоглед је требињска локална власт, уз подршку Премијера, обећавала и обећавала бољи живот грађанима Требиња. Данас, дошло је вријеме да се носиоци власти поново погледају у очи са грађанима и објасне им зашто ништа од тога није урађено.

ПРИВРЕДА:
Индустрија алата Требиње постоји већ пуних 55 година, у свом саставу има шест засебних фабрика и својевремено је производила 40 милиона комада алата који су се извозили у чак 40 земаља свијета док је запошљавала чак 1 200 радника. ИАТ као привредни гигант била је један од кључних фактора економског развоја Требиња све до почетка 2007. године када је у процесу приватизације продата србијанском бизнисмену Родољубу Драшковићу. Чудно је како се нико приликом продаје није запитао да ли је Драшковић право рјешење за ИАТ, посебно ако се узме у обзир да је његова фирма „Свислајонс Таково“ прије тога купила шест предузећа у Србији и све их одвела у стечај. Данас, три године послије, ИАТ фактички не постоји. Од ранијих шест фабрика не ради ниједна и већ одавно се никакви алати не производе, али зато је у последњих пола године у ИАТ-у покренута производња кекса и вафла у којој за минималац од 320 км ради једва стотињак радника. Да ствар буде трагичнија, нови погон за производњу кекса и вафла отворили су Родољуб Драшковић и Премијер Милорад Додик, тврдећи да је то велики привредни успјех. Какав је успјех свести предузеће од 1 200 запослених које извози алате у 40 земаља свијета и има шест фабрика на ниво средњег предузећа са 100-ињак запослених, који за минималац од 320 км производе кексе? Ако је ово успјешна приватизација, какве ли су онда оне неуспјешне?

Новотекс – конфекцијско предузеће са регионалном перспективом, неколико стотина запослених и производима који су се извозили у цијелом региону. Наравно, као и сва остала требињска предузећа, и оно је данас пропало, а узрок је поново приватизација. Италијанско предузеће купило је „Новотекс“, потпуно га уништило и повукло се из посла, а раднице оставили без плата и доприноса. Прича иста, улоге друге, као и у свим другим требињским предузећима.

Неимарство је грађевинско предузеће основано одмах по завршетку другог свјетског рата које је све до 1990-их година биљежило велике пословне успјехе, градило неке од најрепрезентативнијих објеката у граду и запошљавало неколико стотина, па чак и хиљада радника. Међутим, као и већину предузећа, задесила их је куга наше привреде, односно приватизација. Током 2009. године градили су пословно-стамбени објекат „Агрокоп“ у Требињу и потписали уговор о пословима у Либији вриједним 150 милиона км. Међутим, изненада, сви радови су престали, радници остали без посла и плата. Типична приватизацијска прича у РС-у, тако да данас скоро хиљаду радника „Неимарства“ гледа у небо надајући се бољим данима и прима минималац од 320 км.

Индустрија алата, Новотекс и Неимарство у вријеме свог успона запошљавали су скоро 5 хиљада радника и били примјер успјешног привредног колектива. Данас не раде скоро никако, заједно не запошљавају више од 500 радника који раде за минималац од 320 км. Успјешна приватизација?! Како да не!

КРИМИНАЛ

Ако привреда у Требињу пропада посљедње двије деценије, зато криминал цвјета, па су дилери, крадљивци аутомобила, убице, спаљена полицијска возила и луде јурњаве уским требињским улицама дио свакодневног репертоара.

Пљачке продавница, подметнуте експолозивне направе под аутомобиле локалних привредника или полицајаца и пуцњаве по дискотекама и улицама дешавају се свакодневно а локална полиција дјелује немоћно. Тек повремено, кад то затреба начелнику Центра јавне безбједности Горану Зубцу за добијање политичких поена, полиција ухвати неког ситног дилера са 1,5 грамом хероина у ауту. Ваљда мисле да тај један ситни дилер може замазати очи Требињцима и сакрити све остале мафијаше.

О корупцији, купљеним и проданим радним мјестима, намјештеним тендерима и корумпираној локалној власти – сувишно је и говорити.

ТРЕБИЊЕ РЕСОРТ

Последње у низу велелепних обећања локалне власти јесте изградња туристичког комплекса „Требиње ресорт“, вриједног милијарду км.

У туристичком насељу, како је планирано, биће 5 до 8 хиљада кревета у хотелима, апартманима и резиденцијалним вилама у категорији четири до пет звјездица. Понуда, осим хотела и апартманских вила, предвиђа и богат програмски садржај који подразумијева рекреативни спорт, велнес, базене, конгреске програме, казина, голф терене и слично.

И све то планирано је у граду који не може да оствари ни пар стотина ноћења годишње и то на кршевитом терену на којем већ вијековима није направљено ништа.

ТРЕБИЊЕ – град у којем се прича о атрактивном туристичком насељу, аеродрому, 150 милиона инвестиција од Електропривреде, туризму и многим другима стварима. Али, са друге стране, град у којем су сви привредни колективи уништени, град криминала и корупције, град који туристи заобилазе због неусловности, град одакле и домороци бјеже.
ТРЕБИЊЕ – ТАМНИ ВИЛАЈЕТ СА СВИЈЕТЛИМ, АЛИ ИЗНЕВЈЕРЕНИМ ОБЕЋАЊИМА.

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.