Торањ који усисава смог из зрака након Низоземске и Кине стиже у Пољску, а ми? Шта нама стиже као рјешење?!

Након првотне инсталације у Роттердаму и Амстердаму, потом у Пекингу 2016. године, први вакуумски чистач смога на свијету у облику торња „Смог Фрее Тоwер“ ускоро долази у пољски Краков

BUKA portal / 15. јануар 2020

 

Низоземска твртка Студио Роосегаарде предвођена својим оснивачем Дааном Роосегаардом покренула је низ урбаних иновација које спајају умјетност и модерну технологију у сврху стварања урбане и чисте околине. Међу иновацијама се пронашао и „Смог Фрее Тоwер“, први вакуумски чистач смога који своје мјесто ускоро проналази у Пољској - пише Ековјесник.хр.

Урбаном иновацијом до чишћег зрака

Након првотне инсталације у Роттердаму и Амстердаму, потом у Пекингу 2016. године, први вакуумски чистач смога на свијету у облику торња „Смог Фрее Тоwер“ ускоро долази у пољски Краков гдје ће примјеном ионизацијске технологије рјешавати проблеме градског смога. „Смог Фрее Тоwер“ дио је пројекта који је покренула низоземска твртка Студио Роосегаарде предвођена дизајнером и иноватором Дааном Роосегаардом, а који за циљ има стварање чистијег зрака у урбаним срединама. Висина овог иновативног торња је 7 метара, а дебљина му износи 3, 5 метара. Кориштењем ионизацијске технологије, торањ привлачи и упија штетне честице смога, а назад враћа прочишћени зрак. Прикупљене угљичне честице које заостају након прочишћавања зрака се компримирају и користе за израду накита.

Изразито висока учинковитост

Знанственици с Технолошког свеучилишта у Еиндховену проучавали су учинковитост Роосегаардовог торња и открили су да може ухватити до 70 посто ПМ10 честица (лебдеће честице промјера мањег од 10 микрометара) и до 50 посто ПМ2.5 честица (лебдеће честице промјера мањег од 2, 5 микрометара). Испитивањима је утврђено да својим радом торањ троши мање електричне енергије од обичног бојлера за воду. Након инсталирања у Пекингу, торањ је очистио 30 милијуна кубичних метара зрака у 41 дан, што је десет пута већи волумен од Националног стадиона у Пекингу чији је капацитет 80.000 гледатеља. „СмогФрееТоwер“ ускоро долази у Краков, точније у Парк Јордана у близини Музеја сувремене умјетности, гдје ће се од 16. вељаче до 15. травња одржавати изложба на којој ће се представити прстење направљено од сакупљених угљичних честица у већ постављеним торњевима.

 

 

Ековјесник.хр


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.