Тихомир Дакић за БУКУ: Бањалуци су потребни паркови, а не нова насеља без зелених површина!

Пицин парк је могао бити парк. Парк Петар Кочић није парк. Једини парк је Парк Младена Стојановића. Стога, све што се претвори у паркове треба цијенити и поздравити…

Maja Isović Dobrijević / 21. октобар 2021

 

Тихомир Дакић из Центра за животну средину прошле седмице био је на састанку у Градској управи на којем је указано на важност изградње новог парка у Бањалуци и повећања зелених површина у градским насељима.

Дакић каже да се одазвао позиву Градске управе као што би се одазвао позиву било којег одборника на састанак или размјену мишљења, што се код нас десило свега пар пута, јер, како каже, "очигледно одборници све сами већ знају о свему", а на састанку је изнио свој став за тему градског парка у Бањалуци.

“Мислим да се овој теми без потребе даје велики простор и актуелизира и да је ово нешто што је требало да прође више технички, а не да се око овога ‘ломе копља’ ни са једне стране. Јасно је да је комплетна јавност за нове зелене површине и паркове, али да инвеститори и поједини представници Градске скупштине желе потенцијално да се та површина претвори у неку грађевинску површину”, рекао је Дакић.

Он сматра да се бура око овога треба смирити, паузирати са иницијативом, хладне главе разговарати, усвојити Урбанистички план, па онда видјети шта и како даље.

“Има још тема око којих се може радити и за сада је најбитније да се тај простор не дира. Сама громогласна реакција скупштине већине на ову тему више говори о квалитети чланова и њихове аспирације да нешто заиста ураде по питању управљања Градом, него о комплексности саме тачке”, појашњава Дакић.

Чињеница је, каже Дакић, да је већ неколико квартова подигнуто без иједног квартовског парка.

“Пицин парк је могао бити парк. Парк Петар Кочић није парк. Једини парк је Парк Младена Стојановића. Стога, све што се претвори у паркове треба цијенити и поздравити. Старчевица се доградила и попунила, Центар Алеја нема алеју, Нови Борик такође веома урбанизован без животног простора. Све ово су примјери насеља само за спавање и да се иде на посао и то је то. Насеља из америчких филмова и ноћних мора”, истиче.

Пандемија нам је показала важност паркова, а све зелене површине које имамо под најездом су људи и дјеце, што значи да нам недостаје зелених површина на сваком кораку.

Питање новог парка нашло се између двије политичке опције, а наш саговорник каже да је све политика.

“Тако да су ово политичке одлуке и њих као такве треба да гледамо. Представник извршне власти, у овом случају Градоначелник је покренуо иницијативу да се измијени регулациони план како би се на том мјесту изградио парк. Скупштинска већина то не жели да подржи и изговори су ‘поглупи’. Тако да овдје је у питању политиканство са једне стране, јер у кохабитацији је најлакше видјети ко је за шта и грађани треба да разумију и да се науче шта је чија надлежност и зашто је нешто реализовано, а зашто нешто није”, појашњава Дакић.

На састанку у Градској управи разговарало се и о регулационом плану за ужи дио града. Када је у питању обнављање објеката у ужем дијелу града, Дакић сматра да ће се прекомјерно изградити већи дио центра, што ће резултирати смањењем квалитете живота у том дијелу града.

“Чудно је да се станови још увијек продају иако у већину станова не досељавају људи, већ станови зјапе празни, што значи да је у питању улагање у некретнине или прање пара”, истиче он.

На крају смо Дакића питали како се може ријешити повећање броја аутомобила у ужем дијелу града, а он нам одговара:

“Људи се навикавају да путују по пола сата у једном правцу на посао и пола сата назад за свега пар километара. То су страшни подаци за овако мали град. Уколико се паркинзи из самог центра града не измјесте или не поскупе, ситуација ће бити још гора.”

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.